Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Alexander Lydecker: ”Facebooks problem har varit efterlevnaden”

Publicerad: 3 juli 2020, 06:35

Alexander Lydecker önskar att fler annonsörer värderar brand safety i sina framtida medieval.

Debatten om brand safety och bojkotten av Facebook tvingar fram en säkrare annonsmiljö och ett bättre internet, skriver Alexander Lydecker, CCO på Bonnier News.


Ämnen i artikeln:

FacebookAlexander LydeckerMark Zuckerberg

Just nu tvingas techjätten Facebook till offentlig reträtt med löften från grundaren Mark Zuckerberg om att näthat och desinformation inte ska få spridas så ogenerat som tidigare, en välkommen ordning som många användare – och annonsörer – efterfrågat länge. 

Kampanjen #StopHateForProfit drogs igång i USA och vänder sig till Facebooks åtta miljoner annonsörer som i fjol satsade 598 miljarder kronor på att få synas på plattformen. Stora annonsörer som Verizon, Coca-Cola, Honda, Adidas och Ben & Jerry har redan anslutit sig och pausar sina investeringar som protest mot att techjättar som Facebook, Twitter, Snapchat och andra inte tidigare agerat tydligare. 

I fredags föll Facebooks aktiekurs med 8,4 procent. Samma dag höll Mark Zuckerberg ett tal till sina medarbetare där han lovade hårdare tag. Bland annat ska också omtvistade, och kanske felaktiga, poster från politiker markeras med en särskild etikett. 

Varför sker detta 2020? Redan 2018 trendade #deletefacebook som en hashtag efter Cambridge Analytica-skandalen, där Facebooks svaga säkerhet för personuppgifter blottlagts. 

”Nu blir plattformen utan reklamintäkter för te från Lipton och skönhetsprodukter från Dove – tills dess att Facebook får ordning på vad som publiceras intill reklambudskap”

Kanske för att det här från och med någon vecka kostar Facebook riktiga pengar. Unilever, en av de bojkottande, är en världens största annonsörer och betalade i fjol 363 miljoner kronor till Facebook. Men nu blir alltså plattformen utan reklamintäkter för te från Lipton och skönhetsprodukter från Dove – tills dess att Facebook får ordning på vad som publiceras intill reklambudskap. 

Och värre kan det bli. Financial Times refererar på tisdagen en undersökning från World Federation of Advertisers, en branschorganisation vars medlemmar står 90 procent av världens alla reklaminvesteringar. Där slås fast att en tredjedel av företagen ska sluta, eller överväger att sluta, köpa reklam i sociala medier. 41 procent av de övriga medlemmarna har ännu inte bestämt sig. De 58 företag som svarat på enkäten representerar tillsammans 775 miljarder kronor i reklamköp per år. 

Hur hamnade vi här? Med näthat, desinformation och annonser mitt ibland allt? 

”Jakten på räckvidd och frekvens i de målgrupper som alltmer börjar överge linjär-tv har inneburit att det i vissa fall har gjorts avkall på brand safety – omedvetet eller medvetet”, skrev jag i en tidigare debattartikel

Då handlade det också om att reklamköpare i valen av plattform, adtech-kostnader och programmatiska köp så ofta valde att investera hos internationella techjättar, som knappast tog något som helst ansvar för i vilket sammanhang de kommersiella budskapen sedan exponerades. 

LÄS ÄVEN: Svenska Facebookchefen: ”Bojkott inte rätt väg”

En återkommande invändning mot att techjättarna ska axla detta större ansvar för vad som sprids är att de minsann är just bara techjättar, plattformar för allas vår uppladdning av allehanda innehåll, och inte traditionella publicister. 

Men så enkelt är det inte. Facebook har en radda regler för vad som får publiceras och snart kommer alltså fler. Problemet har varit efterlevnaden. Facebook har helt enkelt prioriterat så många användare och interaktioner som möjligt – och reklamköparna har hittills struntat i sammanhangen. 

Därför stora, fina varumärken bland allt annat; därför bra att Facebook lovar mer så kallad brand safety, alltså att varumärken ska få förekomma i seriösa sammanhang. 

För publicistiska medier är det här dock sedan länge en självklarhet. Norrköpings Tidningar har getts ut med en redaktör sedan 1758. Aftonbladet sedan 1830. Bonnier News, som jag företräder, ägs av en familj som varit inom publicistik sedan 1804 och vi verkar alla i ett land med världens äldsta tryckfrihetsförordning där ansvariga utgivare säkerställer en god omgivning för nyhetsförmedling, opinionsbildning och den kommersiella yttrandefriheten. 

I lördags rapporterade nyhetsbyrån Reuters att uppropet #StopHateForProfit ska spridas utanför USA, så kanske kommer så också svenska annonsörer att ansluta sig och mana till större ansvarstagande på sociala medier? 

Det är i så fall positivt. Sociala medier är viktiga kanaler där miljarder människor vill uttrycka sig. Som representant för ett traditionellt mediehus önskar jag att fler annonsörer värderar brand safety i sina framtida medieval. 

Alexander Lydecker, CCO Bonnier News 

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.