Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Aftonbladet om kritiken: ”Paketeringen borde varit annorlunda”

Aftonbladets Eric Rosén svarar på kritiken från Isobel Hadley-Kamptz kring rapporteringen om mamman som dömdes till fängelse för felanvänt LSS-stöd. ”Vi ändrade artikeln efter ett antal timmar”, skriver Eric Rosén.

Publicerad: 20 februari 2020, 13:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Isobel Hadley-KamptzEric RosénAftonbladet

I en debattartikel i Dagens Media formulerar Isobel Hadley-Kamptz skarp kritik mot Aftonbladets rapportering om en familj där en tvåbarnsmamma dömts till fängelse för bidragsbrott kopplade till tidrapportering av assistanstimmar. I Aftonbladet berättar åklagaren att det rör sig om en stor härva där bolag, assistenter och vårdnadshavare med avsikt gjort fel. I Aftonbladet säger åklagaren också att det rör sig om ett systematiskt fusk under flera års tid, och att hon är nöjd med den fällande domen.

Men det finns ett problem. Åklagarens beskrivning av härvan återfanns som en av två artiklar i ett paket om den här processen och människorna det handlar om. I den andra artikeln fanns mammans berättelse, hennes oro för hur det ska gå för hennes svårt sjuke son, som saknar matstrupe och riskerar kvävning nattetid, när hon sitter i fängelse. Hon berättar att hon inte tycker att domen är korrekt.

Den första artikeln i paketet, där åklagaren ger sin bild, lästes visserligen av ganska många. Men den andra, med mamman, fick enorm spridning i sociala nätverk. Det innebär att många läsare bara tog del av halva berättelsen. Jag kan förstås välja att bara beklaga att inte fler klickade sig vidare till intervjun med åklagaren. Men jag tror det är klokare att säga som det är: Paketeringen borde varit annorlunda och artikeln om mamman borde haft med mycket mer av åklagarens redovisning av domens slutsatser.

Vi ändrade artikeln efter ett antal timmar, och lyfte då in åklagarens beskrivning i artikeln, vilket gav en mer nyanserad bild. Det borde vi ha gjort från början.

Att beskriva också dömda, skyldiga eller klandervärda människors upplevelser och skräck inför framtiden är i sig inget problem. Tvärtom är det ofta viktigt. Men det sätt som våra artiklar publicerades på gav inte en rättvisande bild, trots att Aftonbladet hade gjort det journalistiska grundjobbet. 

Vi kommer också att publicera fler artiklar om fallet, vilket bidrar till ytterligare nyanser.

Eric Rosén
Biträdande redaktör på Aftonbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.