Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

De blev störst i världen

Publicerad: 23 Januari 2009, 08:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:23

<b>SAN FRANCISCO, USA.</b> Craigslist är sajten dit USA:s annonsmarknad migrerat. Vad som startade som en mejlinglista i San Francisco har på 13 år vuxit till världens största webbplats för radannonser. Den är med få undantag gratis och har spritt sig till drygt 500 städer i 54 länder. Stockholm är en av dem.


- Schysst lya! Var hittade du den?- På Craigslist, förstås!

Så låter det allt som oftast här i San Francisco. Craigslist har integrerats i samhället som en plattform för att bli kvitt allt ifrån gamla brödrostar till ungarnas kanin. Den är även ett nätcommunity, där folk ger varandra råd om lämpligt dricksbelopp för fotspecialisten eller hur man lever med AIDS. Tanken är att sajten ska kunna möta samtliga mänskliga behov.- Vi får mejl från användare som har funnit fru, hus, möbler, hund, jobb, vänner och allt annat på Craigslist, säger vd Jim Buckmaster och drar på smilbanden.

Jim Buckmaster är två meter lång och avslappnat iklädd jeans och fleecetröja. Han ger ett schysst men torrt intryck inne på kontoret i en av stadsdelen Sunsets livligaste gator. Här, i en grå viktoriansk villa inklämd mellan caféer och butiker, opererar 26 personer världens största sajt för radannonser, med 35 miljoner nya poster och 15 miljarder sidvisningar per månad.

En trappa upp möts man av en överbliven flyttkartong, lite allmän röra och hemtam atmosfär. Anställda huserar i husets många små rum. Grundaren Craig Newmarks och Jim Buckmasters delade kontor pryds av en stringhylla med olika utmärkelser och tackteckningar ritade av barnhand.

Berättelsen bakom den omåttligt populära webbplatsen börjar med att Craig Newmark flyttade till San Francisco i mitten på 1990-talet för att jobba som mjukvaruingenjör. Kanske var det bristen på vänner i en ny stad som fick honom att på fritiden upprätta en mejlinglista för kollegor och bekanta. Där annonserades kommande event inom teknologisektorn. Listan ökade snabbt i popularitet och medlemmarna började flagga för egna evenemang och strax även för andra saker, så som lägenheter och jobb. Craig adderade tålmodigt alla poster. Efter att ha hållit listan mejlbaserad under dess första levnadsår, så lade Craig ut annonserna på en hemsida 1996. Den hade enklast möjliga design och saknade sökmotor.

I takt med att Craigs lista växte och tog allt mer tid i anspråk, så bad han användarna om tips för hur administrationskostnaderna skulle kunna täckas. Bland de olika svaren som strömmade in fanns förslaget att ta betalt en mindre summa för jobbannonserna. Än idag är detta grunden för Craigslists intäkter. För närvarande kostar det 25 dollar att annonsera om jobb i 18 storstäder runt om i USA (75 dollar i San Francisco-bukten) samt att som mäklare annonsera i New York. I november infördes även en femdollarsavgift på erotiska annonser i Staterna för att stävja de mer tveksamma ditona, vilket lett till en 90-procentig nedgång av volymen. Intäkterna går till välgörenhet.

1998 inkorporerades Craigslist och Craig Newmark sade upp sig från sitt mjukvarujobb. Då sysselsatte bolaget 7-8 personer, som alla jobbade från Craig Newmarks hem på Cole street. Det hade 6-7 miljoner sidvisningar, och fanns fortfarande bara i San Francisco.

Året därpå började Craig leta efter en vd för de allt mer omfattande operationerna och fann Jim Buckmasters CV på - var annars? - Craigslist.- Då låg hela sajten fortfarande på en enda PC, minns Jim Buckmaster.

Idag opererar Craigslist från hundratals servrar i vardera Phoenix och San Francisco, samtliga med femtio gånger mer kapacitet än Craigs dåtida dator. Så publiceras här också 35 miljoner nya annonser i månaden. Till framgångsfaktorerna hör att Craigslist var tidigt ute, är gratis (med jobbannonserna i USA undantagna) och enkel att använda. - Ibland skriver folk att Craigslist blivit populär trots sin design. Jag skulle vilja säga att det är just tack vare designen, säger Jim Buckmaster.

Hemsidans utformning ser minst sagt amatörsmässig ut, med simpla spalter för olika annonskategorier och städer, blå text på ljusgrå bakgrund och därmed basta. - Utseendet baseras på att sajten ska vara lätt att förstå, ladda så fort som möjligt, kunna användas av synskadade samt på gamla datorer och föråldrade webbläsare. Då blir designen därefter, förklarar Jim Buckmaster avsaknaden av krusiduller.

När Craigslist växte i popularitet började reklambranschen höra av sig. Men Craig Newmark tackade nej. - Vi gillar inte själva nätannonser, så varför skulle vi utsätta våra användare för dem? var tankegången.Det faktum att Craigslist inte tagit in riskkapital har gjort det möjligt att driva sajten utan krav på vinstmaximering. Och just avsaknaden av störande reklam har sannolikt bidragit till dess popularitet.

Idag kommer mindre än en femtedel av trafiken från San Francisco med omnejd. De flesta användarna finns i USA, Kanada och Storbrittanien, men sidan existerar i 54 länder på sex språk. Tillväxten har styrts helt av efterfrågan.- Användare mejlade oss och bad oss sätta upp lokala Craigslist i deras städer, berättar Jim Buckmaster, som står bakom den globala expansionen.

Utvecklingen av sajten, med tillsats av kategorier och diskussionsfora, har också skett efter behov.Delar av Craigslist storhet ligger i att de var så tidigt ute. Det tar ett tag att bygga sig ett namn, särskilt utan marknadsföring, och Moment 22 ligger i att nå en kritisk massa. Craigslists Stockholms-variant startade 2005, men den utgör ännu inget hot mot Blocket som har stort försprång. Det faktum att webbsidan inte finns på svenska påskyndar knappast adaptionen.

Craigslist har planer på översättningar till fler språk, men kommer i första hand att satsa på de med störst upptagningsområde och då särskilt i regioner med svaga engelskakunskaper. Svenska är knappast högsta prioritet.Craigslist popularitet är inte ensidigt positiv. För lokala medier har listan inneburit ett stort tapp i annonsintäkter. Detta är dock inget som bekommer Jim Buckmaster. Han påstår att amerikanska tidningar går med bättre förtjänst än stora delar av landets övriga industrier.- Den större utmaningen för tidningarna är snarare den skuld som de ådragit sig genom sammanslagningar och uppköp, än en sviktande annonsmarknad, säger han.

Jim Buckmaster har märkt tydliga spår av finanskrisen på Craigslist. Tidigare var annonserna jämnt fördelade mellan kategorierna Jobb, Bostad, Personligt och Till salu. Sedan september har jobbannonserna sjunkit, samtidigt som att Till salu har vuxit under hela året och nu utgör över hälften av alla poster. Under oljeprisets hausse ökade erbjudandena om samåkning. Undertecknad har utforskat Kaliforniens nationalparker på det viset, och fått såväl sällskap samt härbärge på kuppen. Mannen vars truck tog oss till Lake Tahoe berättade att han alltid annonserade efter färdsällskap på Craigslist, och brukade få napp ungefär vart tredje gång.

En annan annonskategori som svällt sedan krediternas död är Bytes. "Behöver du staketinstallationer? Jag behöver en begagnad bil" eller "tandvård mot bassängvård" är ett par dagsfärska exempel från Berkeley, liksom "Mina färska råvaror mot din förmåga att tillaga dem".

Exakt hur mycket Craig Newmark och Jim Buckmaster tjänar på Craigslist håller de hemligt. Ett par artiklar i magasinet Fortune och Wall Street Journal uppskattar förra årets vinst till 150 miljoner dollar. Av detta får Ebay sin del av kakan, efter att ha köpt 25 procent av bolaget av en tidigare delägare 2004, något Jim Buckmaster och Craig Newmark verkar måttligt förtjusta över.

Den mesta degen hamnar dock troligen i Craig Newmarks ficka. Föga hade han kunnat gissa det för 13 år sedan.Vad Craigslist kommer att betyda för den svenska annonsmarknaden återstår ännu att se. Men när sajten väl uppnått kritisk masa är den svår att slå. För gratis är gott.

Fakta om Craigslist:

• Världens största sajt för radannonser, med 35 miljoner nya annonser i månaden.• Startade i San Francisco 1995 av Craig Newmark• Är reklamfri och med få undantag gratis att annonsera på• Antal sidvisningar per månad:

USA: 15 miljarder Kanada: 500 miljoner (startade 2001)Storbrittanien: 25 miljoner (startade 2003)• Diskussionsforumen får drygt en miljon nya inlägg i månaden.• Craigslist är ett privat företag, där 25 procent ägs av Ebay.• 26 anställda, säte i San Francisco• Finns i 54 länder och 570 städer• Etablerades i Sverige 2005 och i Finland samt Norge 2006

Artikeln har tidigare publicerats i Dagens Media nummer 22, 2008.

Hanna Sistek

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.