Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dawit Isaak-kampanjen samlade 200.000 namn

Publicerad: 4 maj 2009, 06:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

Idag avslutar Expressen, Aftonbladet, SvD och DN sin gemensamma kampanj för den fängslade journalisten Dawit Isaak, genom att lämna in mer än 200.000 namnunderskrifter till den eritreanska ambassaden i Stockholm.


- Vi har bokat ett möte med dem eritreanska ambassadens chargé d'affaires där vi tillsammans med namnunderskrifterna ska framför våra krav, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Kraven är att Eritrea ska följa de presslagar som landet instiftade 1996, som ger varje eritreansk medborgare rätt att ge ut tidning. Men också, förstås, att Dawit Isaak ska släppas ur fångenskap.

Är ni nöjda med utfallet av kampanjen?

- Vi är nöjda med två saker. Dels att oväntat många har gjort sig besväret att skriva under uppropet. Men vi ser också en effekt att rapporteringen om Östafrika har ökat. Kunskaperna om Eritrea har ökat, säger Thomas Mattsson.

Hur bedömer du den pr-mässiga vinsten för era respektive tidningar när kampanjen nu går mot sitt slut?

- Expressen har drivit den här frågan sedan 2005. Alla från Amnesty till Journalistförbundet har varit engagerade i den här frågan. Att den intensifierades nu beror på att det har kommit rapporter om att Dawit Isaak lider av sjukdom.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.