Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Därför namnger Aftonbladet Carolines misstänkte mördare

Publicerad: 23 Februari 2009, 10:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

Aftonbladets Lena Melin motiverar namnpubliceringen av den mordmisstänkte trebarnsfadern som hittills kallats "jägaren".


Över sex sidor i tidningen berättar Aftonbladet i dag om den misstänkta mördaren i det uppmärksammade fallet Caroline.

Mannen som hittills har varit "jägaren" för stora delar av Sveriges befolkning figurerar med namn och bild under rubriken "Det var jag".

Aftonbladets förstasida. Mannen har i förhör erkänt att han knuffat Caroline Stenvall så att hon föll och slog i huvudet så pass illa att hon avled. Han nekar dock till mord.

Men enligt åklagaren ska mannen uppsåtligen mördat Caroline Stenvall. En av teorierna är att mannen sköt henne med ett jaktvapen

Aftonbladets generella hållning är att misstänkta brottslingar ska vara anonyma tills en eventuell dom faller. Men i dag gjordes ett avsteg.

- Det var inget lätt beslut. Jag och Jan Helin (Aftonbladets chefredaktör) har diskuterat detta i flera dagar säger Lena Melin, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Ett starkt vägande skäl bakom namnpubliceringen var att mannens namn under en lång tid har publicerats i tidningen Norrländska Socialdemokraten.

- Vi kom fram till att den eventuella publicitetsskadan inte skulle påverkas nämnvärt av vår publicering då mannens identitet redan är känd i hans hemstad, säger Lena Melin som tillägger att beslutet var extra svårt att ta med tanke på att mannen är trebarnsfar.

Vad vinner Aftonbladet och era läsare på att få namn och bild på en misstänkt brottsling innan denne är dömd?

- Det ska man alltid fråga sig. Men jag tycker det vid en viss art av brott finns ett så pass stort allmänintresse att folk ska få veta vem det handlar om. Samma gällde med Anders Eklund. I detta handlar det om ett mord som är så sällsynt läskigt.

Expressen väljer i dagens tidning att fortsatt hålla "jägaren" anonym.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.