Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dagspressens personalslakt slår mot TU

Publicerad: 12 November 2008, 05:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Dagspressen skär ned på sina redaktioner. Tidningsutgivarna, TU, är till 90 procent beroende av sina medlemsavgifter, som baserats på medlemsföretagens löneomsättning.


Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten varslar totalt 60 personer efter sammangåendet, Expressen erbjuder sina anställda över 58 år avgångspensioner. 75 tjänster ska bort i besparingssyfte på Sydsvenskan. Dagspressens personalslakt drabbar inte bara de anställda och läsarna utan även TU. Detta eftersom att tidningarna betalar medlemsavgift beroende på löneomsättningen.

I dagsläget står medlemsavgifterna för runt 90-95 procent av TUs intäkter, som förra året uppgick till drygt 75 miljoner kronor. I år förväntar sig TU att omsätta 80 miljoner.

Och det kommer att dröja innan tidningarnas nedskärningar färgar av sig på TUs budget på allvar, säger Anna Serner, vd på TU.

- Vi räknar in ett tapp av basen, så att säga, i vår budget som vi lägger nu. Men intäkternas baseras på löneomsättningen, och vi vet att lönerna kommer att öka med 3,4 procent nästa år också, eftersom kollektivavtalen ser ut så, säger hon.

Kollektivavtalen förhandlas inte om förrän 2010.

- Nästa år går vi in i en förhandlingsperiod och vi kan redan nu konstatera att grunden för en stor löneökning inte känns aktuell, just på grund av att tidningarna skär kostnader och att inflationen inte kommer att skena iväg, säger Anna Serner.

Anna Serner tillträdde som vd för TU i februari 2008 och var därmed inte med om den förra lågkonjukturen.

- Men den drabbade inte TU något särskilt , säger hon.

Nästa år ska TU också besluta sig för om man ska bryta loss arbetsgivarorganisationen, med dess krigskassa, för att bli en renodlad branschorganisation. Då kan modellen för medlemsavgifter komma att förändras.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.