Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dagens Nyheter stänger en del av sajten

Publicerad: 24 Januari 2002, 11:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:18

I början av april stänger Dagens Nyheter av en del av sin sajt. Unikt material för tidningen blir tillgängligt bara för sajt-medlemmar. På en presskonferens som Dagens Nyheter arrangerade idag meddelades också att tidningen prognostiserat att gå med vinst 2002.


Dagens Nyheter sällar sig i april alltså till skaran av sajter som tar betalt för delar av innehållet. Bok- och filmrecensioner, resetips och recept hör till material som kan bli undantagna allmänheten i avstängningen. Dessutom kan sajtens medlemmar bli erbjudna ett nyhetsbrev.

- Vi vet att det finns saker som är DN-unika som vi kan ta betalt för. Men nyhetsmaterialet ska vara tillgängligt för alla som vanligt, säger Fredrik Åkerman, vd för Dagens Nyheter.

Medlemmarna ska utgöras dels av Dagens Nyheters så kallade trogna, det vill säga långvariga, prenumeranter, idag cirka 280.000 prenumeranter. Dessutom kan andra ansluta sig. Hur mycket det kommer att kosta är inte klart idag. Även för annonsörer innebär uppdelningen av sajt-materialet nyheter. Exakt vilka slags nyheter vill Fredrik Åkerman dock inte avslöja idag.

2001 gjorde Dagens Nyheter för första gången sedan 1993 en mindre rörelseförlust för helåret och tappat annonsintäkter på cirka 250 miljoner kronor, varav tapp i platsannonseringen stod för mer än 200 miljoner kronor.

- Det som är glädjande är att vi trots det tagit marknadsandelar. När konjunkturen vänder får vi tillbaka det vi tappat och lite till, säger Fredrik Åkerman.

Dagens Nyheter lyckades enligt Fredrik Åkerman sänka kostnaderna 2001 jämfört med år 2000. I år räknar Dagens Nyheter med att kunna sänka sina kostnader ytterligare, framför allt tack vare en rationalisering i tryckeriet.

- Vi drar från och med oktober ner med en tredjedels kapacitet i tryckeriet i Akalla måndag till och med lördag. På det sparar vi 50 miljoner kronor på årsbasis, säger Fredrik Åkerman.

Sammantaget ska besparingarna leda till att dagens Nyheter redovisar vinst efter 2002.

- Vi räknar med ett ordentligt plus, men det bygger på att hösten uppvisar en bättre konjunktur, säger Fredrik Åkerman.

Presskonferensen berörde i övrigt de redaktionella förändringar som dagensmedie.se redan berättat om:

- Sporten blir en egen del varje måndag och får ytterligare en fast tjänst.

- Ekonomidelen får mer utrymme och nyanställer två reportrar.

- Kultur kommer med ett nytt uppslag på söndagar, mer konsumentinriktat material.

- Bostad blir en egen bilaga även på torsdagar.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.