Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Crimenews rasar mot TV4: "De var inte först"

Publicerad: 24 Februari 2009, 12:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

TV4 kallar sin nya sajt för "Sveriges första riktiga nyhetssajt för kriminaljournalistik". Det får både Dalarnas Tidningar och Crimenews.se att se rött.


Journalisten och författaren Suzanne Kordon lanserade Crimenews.se i januari 2008. Ambitionen var att samla ihop kriminalmaterial från andra sajter och att även tillföra egna djupare analyser och reportage.

Dalarnas Tidningar kom med sin kriminalsajt Brottsplats Dalarna ett par månader senare.

I går lanserade TV4-Gruppen Kriminalkanalen.se vilket ansvarige utgivaren Johan Stambro presenterar som "Sveriges första riktiga nyhetssajt för kriminaljournalistik".

Suzanne Kordon. Suzanne Kordon kallar det hela för falsk marknadsföring.

- Vi har haft en nyhetssajt helt inriktad på kriminaljournalistik i över ett år. Jag tycker att det är dåligt av TV4 att påstå att de är först. De borde marknadföra sig på riktiga grunder, säger hon.

Även Dalarnas Tidningar har tagit i lla upp. Anna Runnberg, chef för dt.se, skriver under rubriken "Aja baja TV4, DT.se var faktiskt först!" om sitt missnöje:

"Surar över TV4:s fräckhet att utnämna Kriminalkanalen till 'Sveriges första riktiga nyhetssajt för kriminaljournalistik'. 17 mars firar vi ettårsjubileum för Brottsplats Dalarna, en sajt tillägnad kriminaljournalistik"

Hon anser, likt Suzanne Kordon, att TV4 genom sin presentation av Kriminalkanalen.se hävdar att de befintliga sajterna inte skulle vara "på riktigt".

"Crimenews med sina, i förhållande till TV4, begränsade resurser, och dt.se med en tydlig lokal satsning är tydligen inte på riktigt. Vari består det oriktiga?, skriver Anna Runnberg och avslutar:

"Det är riktigt dålig stil tycker vi"

Suzanne Kordon har via mail försökt att få TV4 att plocka bort formuleringarna. Men Johan Stambro, ansvarig utgivare för sajten, har inte backa från påståendet.

"När det gäller Crime News så anser jag att du har gjort ett mycket bra jobb, verkligen, men du har nog tyvärr inte de resurser vi har bakom oss. Vi anser därför att 'Sveriges första riktiga nyhetssajt för kriminaljournalistik' inte är missvisande", svarade han.

- Det är befängt att påstå att ens existens har med resurser att göra. Det är som att säga att man inte finns om man inte har TV4:s stora resurser, säger Suzanne Kordon om det svaret.

Dagensmedia.se har utan framgång sökt Johan Stambro. Daniel Alsén, som tidigare drivit Politikerbloggen tillsammans med Niklas Svensson arbetar nu som reporter och redaktör på Kriminalkanalen.se. Han ser ingen anledning att skruva ned retoriken.

- Vi anser inte att det är falsk marknadsföring. Visst är det skrytigt, men sedan när blev det förbjudet att skryta vid lanseringar, säger han och fortsätter:

- Det är synd att våra kollegor rasar i branschmedierna istället för att välkomna en ny hårt satsande aktör. Vi kommer att följa deras arbete och får helt säkert anledning att credda dem i framtiden.

Daniel Alsén vill inte gärna jämföra Kriminalkanalen.se med andra kriminalsajter.

- Om man nu måste jämföra sig med andra blir det lätt ett väldigt ordvrängande. Crimenews är en jättebra sajt, men det är mer en nyhetsaggregator än en nyhetssajt i ordets rätta bemärkelse.

- Dalarnas Tidningar har en alldeles utmärkt sajt, med lokala krimnyheter, men den är just lokal. Vi täcker hela Sverige och även svensk brottslighetsförgreningar utomlands.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.