Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Coca-Cola ger upp mustkriget

Publicerad: 18 december 2008, 04:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:33

Coca-Cola kastar in handduken. Spendrups trappar upp med nytt varumärke medan Apotekarnes fortsätter segla gott på sitt starka varumärke. Årets krig om andelar på mustmarknaden har dragit igång.


HW

Henrik Widell


Coca-Cola flirtar med mustdrickarna. Förra julen såldes must till ett värde av 200 miljoner kronor, enligt analysinstitutet AC Nielsen. Nästan hälften av de pengarna hamnade i Carlsbergs kassa, eftersom företagets varumärke, Apotekarnes, tog 47 procent av marknaden.

Utmanarna är främst handelns egna varumärken, Spendrups och Coca-Cola, som inte ger upp försöken att byta ut musten på julbordet mot sin egen dryck. 2004 gjorde de insteg på den svenska marknaden med sitt eget mustvarumärke, det svenskklingande Bjäre. Försäljningen gick knackigt och i år har det tagits ur produktion.

- Försäljningen av Bjäre motsvarade inte förväntningarna. Varumärket är inte skrotat men vi har valt att inte aktivera det i år, säger Anne Lindfeldt, pr-chef på Coca-Cola.

Hon ser bristfällig marknadsföring som en av anledningarna till att Bjäre inte tog sina marknadsandelar.

- Det finns många aktörer och Coca-Cola kom sent in på mustmarknaden. Då går det inte att som vi gjorde, bara ställa ut en ny must i hyllorna. Vi lyckades inte sticka ut tillräckligt.

Ska inte en global jätte som Coca-Cola har större uthållighet med ett nytt varumärke än att bara smyga ut det på marknaden för att sedan dra tillbaka det efter fyra år?

- Vi smög inte ut det. Det var en kraftfull lansering men när Bjäre inte blev lönsamt var det bättre att satsa på Coca-Cola som, trots spekulationer om motsatsen, har en av sina bästa försäljningsperioder under jul.

Men även om Coca-Cola inte har någon must på marknaden så kommunicerar de ändå must i sin reklam. Julfilmen för Coca-Cola som rullar nu avslutas med en tomte som håller fram en Coca-Cola under rubriken, A Must for christmas.

- Det är gjort med glimten i ögat, säger Anne Lindfeldt.

Karin Teljstedt, marknadschef för läsk och vatten på Carlsberg tror inte att Bjäres uttåg från marknaden påverkar Apotekarnes försäljning. Hon är dock inte förvånad över att Bjäre inte lyckades.

- Apotekarnes julmust är ett klassiskt varumärke som många svenskar ser som en självklarhet på julbordet. Det gör det svårt för nya varumärken att etablera sig, säger hon.

Carlsberg gör ingen varumärkesreklam för Apotekarnas utan satsar allt på synlighet i butik, genom samarbeten med handlarna. Ambitionen är att ta ytterligare marknadsandelar. Spendrups är fast beslutna att de marknadsandelarna inte ska tas ifrån dem.

- Vi ska slåss med Carlsberg om andelar över hela marknaden och musten är inget undantag, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på Spendrups.

Spendrups samordnade förra året all sin läskproduktion under varumärket Nygårda. Julmusten Klassiker blev därmed Nygårda must. Intentionen var att skapa en egen identitet för Spendrups läsk som inte låg under företagsnamnet. Spendrups gick ut hårt med Nygårda must och lanserade i fjol tre olika smaksatta muster. De är bortplockade ur sortimentet i år, eftersom de inte sålde tillräckligt bra. Mats Liedholm säger att Spendrups inte gör några större marknadsföringsinsatser för Nygårda must i år.

Ska ni ta upp kampen med Carlsberg genom att göra ingenting?

- Självfallet inte men för att kommunicera så krävs det att man har något nytt att prata om, det har vi inte i år. Våra satsningar är långsiktiga.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev