Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

CNN: "Internationell reklam är effektiv"

Publicerad: 20 maj 2009, 07:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:36

Reklam i internationella medier stärker varumärket och driver försäljningen av varumärken som vänder sig till en välbärgad målgrupp. Det är slutsatsen i en europeisk undersökning som Pricewaterhouse Coopers har gjort på uppdrag av CNN.


Didier Mormesse, chef för research på CNN International. Stora internationella medier - som CNN, BBC World, Eurosport, Financial Times och The Economist - har, trots sina starka varumärken, en mycket liten andel av den europeiska annonsmarknaden. En bra bit under 10 procent, enligt Didier Mormesse, chef på CNN Internationals research-avdelning. CNN International hoppas att resultatet i studien "Bang for your Buck" ska bidra till mediekategorin som helhet.

- Den här typen av oberoende undersökning har inte gjorts tidigare. I en tid när företag ifrågasätter kraften i mediekampanjer blir det här ett verktyg för våra annonsörer att motivera mediespenderingen hos oss och andra internationella medier, säger Max Raven, försäljningschef för norra Europa på CNN International.

Studien har tittat närmare på 85 annonsörer inom finans, resor/turism och lyxartiklar för att se vilken effekt de har uppnått genom att annonsera i de internationella tv- och print-medierna. Undersökningen har både studerat varumärkespåverkan och försäljningsutveckling.

- Vi har valt varumärken som har samma målgrupp som CNN, så den här studien berör inte alla företag. Den utgår från en välbärgad målgrupp som reser mycket, har mycket åsikter och stort inflytande, säger Max Raven.

Studien innefattar även ekonometriska beräkningar, till exempel hur länders mediespendering och resestatistik korrrelerar.

- Vi gjorde simuleringar som visar att om sju länders turistnäring skulle öka sin mediespendering med 10 procent i internationella medier så skulle de få i genomsnitt 70 000 fler besökare varje år, säger Didier Mormesse.

Slutsatserna är bland annat att personer som konsumerar mycket internationella medier lägger större vikt vid varumärket än andra inför ett köp. De har också en större tendens än andra att rekommendera varumärken för andra, särskilt inom finans- och resesektorn. Målgruppen lägger mindre vikt vid priset inför ett köp när det gäller varumärken som annonserar mer än genomsnittet, särskilt för lyxartiklar som klockor. Den generella slutsatsen är att annonsering i internationella medier driver både varumärke och försäljning.

- En viktig slutsats är att internationell media är inte bara en plats för varumärkesreklam, utan också för att sälja produkter, säger Max Raven.

Resor och turism står för den största andelen av CNN:s försäljning. Även Finans- och banksektorn är stora annonsörer hos CNN, trots finanskrisen.

- Självklart har vi det lugnare nu, precis som för alla andra, men vi ser fortfarande en stor efterfrågan hos lyxannonsörer som Rolex och Cartier. Energisektorn växer även stadigt och är i dag vår tredje största bransch försäljningsmässigt, säger Max Raven och tillägger att energifrågor också får ett allt större utrymme innhållsmässigt på CNN.

Hur stor andel av medieinvesteringarna är det rimligt att sikta på?

- Visst har branschen en liten andel i dag, men om du tittar på all annonsering som riktar sig till vår målgrupp så har CNN en stor del av den kakan. Vi är marknadsledande i dag och eftersom våra intäkter växer stadigt trots att det tillkommer allt fler internationella spelare i medielandskapet så växer även vår andel.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.