Cision: Infopaq bryter mot lagen

2007-05-31 06:43  

Danska Infopaq har tänkt utmana mediebevakningsjätten Cision. Men Cision Sveriges vd Karl Hulteberg är skarpt kritisk mot Infopaq.- De bryter mot upphovsrätten, säger han.


- Jag blir upprörd, för Infopaq har använt en illegal scanningsprocess och förbjudits att fortsätta med detta av hovrätten i både Danmark och Sverige.

Danske Dagblades Forening, den danska motsvarigheten till Tidningsutgivarna, har gått till domstol för att stoppa Infopaqs scanning av tidningar i såväl Sverige som Danmark. Vid vite har Infopaq förbjudits att fortsätta med arbetsmetoden, eftersom den bryter mot tidningarnas upphovsrätt. I Sverige ställde sig Svea hovrätt bakom tingsrättens beslut, som gav Danske Dagblades Forening rätt.

- Vi har använt inscanning som en intern arbetsmetod, det har aldrig handlat om att leverera inscannat material till kunderna, säger Jacob Meibom, vd i Infopaq International.

Scanningen används för att snabbare hitta rätt sökord, sedan klipps tidningarna som vanligt och kunderna får fysiska pressklipp. Metoden används fortfarande i Norge.

- I Norge scannar vi in tidningssidor för att använda som internt arbetsmaterial, men vi gör det inte i Danmark, Sverige eller Finland.

Infopaq hävdar att det är förenligt med dansk upphovsrätt att scanna in tidningsmaterial, så länge det rör sig om tillfälliga kopior som förstörs när de fyllt sin uppgift. Detta driver Infopaq i dansk domstol mot Danske Dagblades Forening.

Janne Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt