Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Carl Bildts pressman: Säpo avlägsnar inte journalister

Publicerad: 4 April 2007, 13:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:08

I dagens Expressen skriver reportern Johannes Nesser på debattsidan sidan fyra att utrikesminister Carl Bildt beordrat Säpovakter att bära iväg en Expressen-fotograf. "Uppgifterna stämmer inte", säger Christian Carlsson, pressekreterare hos Carl Bildt. "De tog honom i varsin arm", säger Johannes Nesser.


Johannes Nesser skriver i Expressen: "När jag jagade Carl Bildt utanför TV4-huset i januari för att få svar på adekvata frågor om hans optionsprogram i Vostok Nafta, avfärdade ministern mig bryskt: Jag pratar inte med Expressen. Inte efter Persbrandthistorien. [&] Bildt tecknade åt Säpovakterna, som resolut lyfte upp Expressens fotograf och promenerade iväg med honom".

Uppgifterna dementeras av Carl Bildts pressekreterare Christian Carlsson:

- Uppgifterna stämmer inte. Utrikesministern har inte vid något tillfälle i något sammanhang sedan han tillträdde som minister kallat till sig Säpovakter för att fysiskt avlägsna journalister.

Johannes Nesser har dock en annan uppfattning.

- Det var när vi kom fram till Carl Bildts bil och han vägrade svara på frågor. Han skulle sätta sig i bilen och ville inte ha en bild på "Här flyr Carl Bildt". Han pekade på fotografen och vakterna tog honom i varsin arm, säger Johannes Nesser.

Fotografen är Sven Lindvall som ofta arbetar åt Expressen. Han är fåordig när Dagens Media ringer upp honom.

Blev du bortburen av Säpovakterna?

- Det beror på hur man ser det. De gjorde sitt jobb och jag gjorde mitt jobb.

Bar de bort dig?

- Jag vet inte hur man ska tolka det.

Sa de åt dig att flytta på dig?

- Nej, de sa inget. Det var en trång situation och de var tvungna att åka iväg snabbt. Det hela gick väldigt fort.

Irina Halling, informationschef på Expressen, säger att det inte alls är ovanligt att ministrar och vakter tycker att fotograferna kommer för nära och tar dem åt sidan.

- Vi har ju ett intresse av att komma nära så det här är ingen ovanlig händelse. Man kan uppleva saker olika, det kan vara en förklaring till att reporter och Carl Bildt ser olika på saken.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.