Digitalt presenteras av:

Brittiska och kanadensiska parlamenten sätter press på Zuckerberg

Mark Zuckerberg.

Foto: Flickr

De brittiska och kanadensiska parlamenten går samman i ett försök att få Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg att svara på frågor om Facebooks roll i Cambridge Analytica-skandalen.

Brittiska House of Commons meddelar att man avser att hålla en ”högst ovanlig” utfrågning tillsammans sin kanadensiska motpart. 

Syftet är att pressa Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg att framträda framför parlamenten och svara på frågor om Facebooks roll i Cambridge Analytica-skandalen. Det skriver The Guardian

Utfrågningen, som kallas “international grand committee on disinformation and fake news”, kommer hållas i Westminister i slutet av november. 

Mark Zuckerberg har redan deltagit i utfrågningar kring Cambridge Analytica-skandalen i USA:s kongress samt i Europaparlamentet. Men han har ständigt tackat nej till att framträda inför andra parlament, utan skickat mer juniora chefer i hans ställe. 

Den brittiske konservativa parlamentsledamoten Damian Collins har bett Facebook att bekräfta senast den 7 novemeber om Mark Zuckerberg avser att dyka upp till utfrågningen, men en talesperson säger till The Guardian att sammanträdet kommer äga rum i vilket fall. 

En talesperson för Facebook säger att man har tagit emot inbjudan från kommittén och kommer att svara Collins innan deadline. 

Amanda Törner

Reporter

Publicerad 2018-11-01 07.04Uppdaterad 2018-11-05 09.38

Dela artikeln: