Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brit Stakston: "Hur ser Wiman på Twitter?"

Publicerad: 29 september 2012, 05:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:09

Pr-konsulten Brit Stakston anser att Tintin-gate är en välregisserad DN-kupp. Samtidigt vill hon fråga tidningens kulturchef Björn Wiman om hur han ser på Twitter-reaktioner i relation till den allmänne läsaren.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

DT

Dante Thomsen


I förra veckans Röda Tråden ställde schlagerstjärnan Sarah Dawn Finer frågan "Har du flyttat än?" till medieprofilen Gina Dirawi. Gina Dirawi har dock valt att inte medverka i Röda Tråden.

Istället ringde dagensmedia.se upp en annan aktuell person: pr-konsulten Brit Stakston som i går skrev en debattartikel där hon kritiserade Dagens Nyheter efter den uppmärksammade artikeln om att Tintin plockas bort från Kulturhusets ungdomsbibliotek Tiotretton.

På SVT Debatt hävdar du att Tintin-gate var en välregisserad DN-kupp. Hur menar du då?

– Det är värt att reflektera över att nyheten hamnade på en av Sveriges största morgontidningars framsida. Jag visste direkt att det skulle bli en storm på Twitter och sedan fortsatte det ju med sju-åtta artiklar i DN. Detta för något som visade sig vara ett förfluget citat där det inte fanns ett beslut från Kulturhuset, säger hon och fortsätter:

– Det jag undrar är, var fanns tiden för reflektion, för att lyssna på bibliotekarierna och Afrosvenskarnas Riksförbund.

Du skriver att DN har fabricerat nyheten, vad menar du med det?

– De har inte fabricerat nyheten men jag tycker inte att tidningen har gjort ett riktigt journalistiskt jobb. Det fanns inget riktigt beslut att plocka bort Tintin och det visar också de interna reaktionerna efteråt. På Serieteket tio meter bort fanns ju Tintin kvar och när DN inte berättar det har man utelämnat något jätteviktigt.

Du hävdar att DN medvetet vinklade nyheten för att skapa en Twitterstorm?

– Det går med lätthet att vinkla frågor för att få stort utrymme i Twitterflödet och insikten om att det här skullle leda till starka reaktioner måste de varit medvetna om. Man har alltid funderat över läsarreaktioner. Jag tycker inte att det här var den viktigaste nyheten i tisdags vilket utrymmet i DN får en att tro.

Du kritiserar också DN:s kulturchef Björn Wiman, varför?

– Jag reagerade när han satt i morgonsoffan och skrattade åt det faktum att många trott att Tintin-gate är ett konstprojekt när det faktiskt är en nyhet. Jag hade hoppats att han skulle säga att det hela var ett medvetet experiment i hur journalistiken förhåller sig till Twitter.

Till sist, vem vill du ställa en fråga till nästa vecka och vad vill du fråga?

Då skulle jag vilja fråga Björn Wiman hur Dagens Nyheter ser på reaktioner på Twitter. Hur representativa är de för den allmänne läsaren?

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev