Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bringholms advokat: Varför gör Schibsted så här?

Publicerad: 26 April 2007, 09:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:07

Schibsteds smutskastning av sina tidigare Metronomechefer fortsätter. Gunnar Strömblad, Schibsteds svenske vd, anklagar nu Tobias Bringholm för att ljuga. - Jag har funderat, verkligen funderat, och jag förstår inte varför Schibsted gör såhär, säger Jörgen Berglund, Tobias Bringholms advokat.


Tobias Bringholms löneutrymme regleras i tre avtal - som tecknades 1998 och 2002 med förre styrelseordföranden Jan Erik Knarbakk.

Enligt anställningsavtalen har Tobias Bringholm från år 2000 och framåt haft ett totalt löneutrymme på 20.667.460 kronor.

Men bara 13.847.626 kronor har betalats ut som kontantlön. Enligt Schibsted har Bringholm tillgodgjort sig ytterligare 7.967.866 kronor, inklusive mervärdesskatt.

Enligt Tobias Bringholm var han tidgare styrelseordförande Jan Erik Knarbakk fullständigt överens om att en del av löneutrymmet fick utnyttjas genom att fakturera bolaget för privata levnadsomkostnader.

Jan Erik Knarbakk vägrar att svara på några frågor om sin överenskommelse med Tobias Bringholm, och har gjort sig oanträffbar.

Tobias Bringholm juridiska ombud har förbryllats av Schibsteds agerande.

- Vi har funderat, jag har funderat, mina kollegor har funderat. Och vi har inget svar, vi förstår det inte. Och svaromålet kastar ju inget ljus över saken, säger Jörgen Berglund, Tobias Bringholms advokat, och fortsätter:

- Det är helt ärligt, jag vet inte. Jag har inget svar, vi har inte förstått, från första början.

Samtidigt anklagar Metronomes nuvarande styrelseordförande Gunnar Strömblad nu Tobias Bringholm för att ljuga - och hävdar att det aldrig funnits någon överenskommelse om att löneutrymme fick utnyttjas genom att fakturera bolaget.

- Det finns ingen sådan uppgörelse, säger Gunnar Strömblad.

Så Bringholm ljuger?

- Jag kan bara konstatera att det finns ingen sådan uppgörelse. Det är ju självklart så att inte… öh. personer från Schibsteds ledning inte medverkar till skattebrott, som det här är frågan om.

Hur var det tänkt att löneutrymmet skulle utnyttjas?

- Det framgår av avtalet, hur det är tänkt. I övrigt har jag ingenting att säga.

Ja, men det har ju betalats ut betydligt mindre kontant lön än vad löneramen i avtalet medger?

- Vi har inte haft någon avsikt med det här avtalet än att, han ska få lön i vanlig ordning, som på alla andra företag.

Kontant lön?

- Pension… ja, normala lönevillkor, helt enkelt. Vi… vi, det är så vi.. precis som alla seriösa företag, så är det så vi betalar ut lön.

Finns det som du ser det något utrymme för missförstånd - att Bringholm, Olsson, Sundén och Ahlberg kan ha missförstått sina rättigheter att plocka ut lön?

- Nej.

Är du övertygad om att Jan Erik Knarbakk inte har ingått något avtal om detta innan du tillträdde som styrelseordförande?

- Jag har haft en genomgång med alla tidigare styrelseordförande, och ingen av dem känner till någon sådan uppgörelse.

Varför har inte hela löneutrymmet anmälts till Skatteverket?

- Jag kan inte svara på det.

För att du inte vet?

- Ja, för att jag inte vet.

Har Knarbakk lämnat någon förklaring till varför en del av lönen undanhölls Skatteverket?

- Alltså som styrelse utgår man ju ifrån att… öh… ledningen rapporterar alla löner på bolaget på ett normalt sätt. Och det har ju varit ett antal revisioner under den här perioden, som inte har haft någonting att anmärka på vare sig bokföring eller löneredovisning.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.