Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bringholms advokat stämd av Schibsted på miljoner

Publicerad: 26 februari 2007, 08:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:10

Bedrägerihärvan på Metronome riskerar att utvecklas till en vendetta mellan Tobias Bringholms advokat Lars Söderqvist och Gunnar Strömblad, vd för Schibstedt. Konflikten - som går många år tillbaka i tiden - handlar om ett krav på 200 miljoner kronor.


NR

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se


När Schibstedt i slutet av 90-talet ville köpa Svenska Dagbladet fick advokatbyrån Hökerberg & Söderqvist, där Lars Söderqvist är delägare, i uppdrag att sköta affären.

Det slutade med att Schibstedt stämde Lars Söderqvists advokatbyrå på 200 miljoner kronor.

- Ja det stämmer, säger Gunnar Strömblad, vd för Schibstedt.

Anledningen var att advokatbyrån missade en klausul som gav konkurrenten Dagens Nyheter rätt att lösa in Svenska Dagbladets andel i distributionsföretaget Pressens Morgontjänst om SvD såldes.

När köpet av SvD var genomfört valde DN att utnyttja den möjligheten - och Schibstedt förlorade omkring 200 miljoner kronor, och stämde advokatbyrån Hökerberg

Innan målet nådde domstol förlikades parterna.

Nu möts Gunnar Strömblad och Lars Söderqvist igen. Den här gången anklagar Schibstedt Tobias Bringholm och de övriga tre Meter-cheferna Ingemar Olsson, Lars Sundén och Peter Ahlberg för att under många år systematiskt ha förskingrat miljonbelopp.

- Jag förutsätter att det är i enlighet med de etiska reglerna för advokater som Lars Söderqvist accepterat det här uppdraget, säger Gunnar Strömblad, vd för Schibstedt.

Anne Ramberg är generalsekreterare för Advokatsamfundet:

­ Vi har stränga regler för eventuella intressekonflikter. Jag vill inte uttala mig om det enskilda fallet, men även om det har gått flera år så kan det finnas en kvardröjande lojalitet hos en gammal klient, som gör att man inte kan ta ett sådant uppdrag.

­ Man måste vara mycket noga med att inte missbruka information som man fått i sin roll som ombud för ett ett företag.

Lars Söderqvist:

- Jag har inga kommenterar till det där, det enda jag säga är att vi inte hade några kostnader för den där historien. Sen kan du ju dra dina egna slutsatser.

I förra veckan lämnade Tobias Bringholm in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt, där han hävdade att han var oskyldig - och att Gunnar Strömblad hotat att ruinera honom.

- Jag förstår inte det där riktigt, rättvisan får väl ha sin gång. Den där stämningen är ingenting som oroar mig, säger Gunnar Strömblad.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev