Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bringholm stäms på 3,7 miljoner för fiskar&bananer

Publicerad: 29 Februari 2008, 11:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:55

Schibstedägda Metronome attackerar Tobias Bringholm med ytterligare anklagelser. I en ny stämningansökan kräver koncernen honom på 3,7 miljoner kronor.- Jag förstår verkligen inte vad som driver Metronome att agera på det här sättet, säger Tobias Bringholms advokat Lars Söderqvist.


Efter att Metronome kommit till ekonomiska överenskommelser med Ingemar Olsson, Lars Sundén och Peter Ahlberg trappar bolaget upp tonen mot Tobias Bringholm, grundare av Metronome och tidigare TV4-programdirektör.

I en ny stämningsansökan hävdar Metronome att han är skyldig bolaget 3,7 miljoner kronor, och kräver att han omedelbart betalar den summan.

Tobias Bringholm å sin sida hävdar att det är Metronome som har en skuld till honom.

- Metronome har ju förklarat att de har en gigantisk löneskuld till Tobias Bringholm, mellan 5,5 och 7,5 miljoner kronor, säger Lars Söderqvist, och fortsätter:

- Vi lämnade ett förslag till överenskommelse i december, där Tobias har medgivit att betala ungefär 1 miljon, och kvitta det mot löneskulden. Så sent som i förra veckan lovade Metronome att återkomma, nu har de stämt Tobias Bringholm. Det är ett extremt egendomligt agerande.

- Dessutom har ju Bringholm faktiskt stämt Metronome, för att få klarlagt att han inte har någon skuld, och den frågan är inte avgjord. Då kan man inte lämna in en stämningsansökan till en annan domstol, som rör samma sak. Det finns det regler för.

I sin stämningsansökan hävdar Metronome att Tobias Bringholm låtit bolaget betala privata levnadskomkostnader för sammanlagt sju miljoner kronor under drygt fyra år. Metronome konstaterar också att Bringholm haft rätt till en rörlig lön - utöver det som han tagit ut - på 3,3 miljoner kronor.

Det är mellanskillnaden, 3,7 miljoner kronor, som Metronome i och med stämningsansökan kräver att Tobias Bringholm betalar.

Enligt Metronome ska Bringholm ha kallat fakturor som rörde privata omkostnader för "fiskar & bananer" och "Kalle Anka fakturor", av stämningsansökan framgår också att flera personer på bolaget känt till förfarandet.

Bolaget skriver:

"För Bringholms del uppgår... det totala beloppet avseende nu identifierade "Fiskar & bananer" till sammanlagt 6.997.589 kr".

Bland annat handlar det om renovering av Tobias Bringholms båt Andante, som tidigare ägdes av Benny Andersson. Båten användes av för charter av bolaget Brinkmanship, som ägdes av Tobias Bringholm och hans dåvarande hustru.

I Brinkmanships styrelse var Meter Film & Televisions dåvarande ekonomichef suppleant. Samtidigt har han attesterat fakturor som Brinkmanship skickat till Meter på sammanlagt 587.500 kronor.

En annan punkt gäller Tobias Bringholms omfattande resor. Via bolaget Resespjuth ska han till exempel ha beställt en privat semesterresa till Afrika julen 2003 för hela familjen. Enligt fakturan, som gick till Mutter, handlade det dock om en "affärsresa till USA för tre personer inom Metronome-koncernen". Resan skulle ha ägt rum 17 november till 24 november.

Ekonomipersonalen på Mutter ska dock ha fattat misstankar eftersom Bringholm under samma period befann sig i Danmark.

En anställd på bolaget skickade då ett mejl till Tobias Bringholm:

"Enligt Jeppsson är du i Danmark och enligt din faktura som jag just ska attestera är du i New York! Var är du? dvs är fakturan från Resespjuth ok?"

Bringholm svarade:

"den är ok, vi har lagt om resan lite men den skall ändå göras så betala den"

Tobias Bringholm motsätter sig kraftfullt påstående om att han gjort något han inte haft rätt att göra.

- Vi begriper inte vad Metronome håller på med, och det har vi inte förstått under hela den här tiden. Tobias Bringholm har vid flera tillfällen förklarat hur hans anställningsavtal sett ut, säger Lars Söderqvist, och fortsätter:

- Han har haft samma linje hela tiden, det är Metronome som ändrar sig, det är trolöshet mot huvudman och allt möjligt. Jag förstår överhuvudtaget inte vad Metronome håller på med.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.