Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bringholm: Schibsted godkände fakturorna

Publicerad: 25 April 2007, 13:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:07

Dagens Media kan visa det avtal som striden mellan Schibsted och TV4s tidigare programdirektör Tobias Bringholm handlar om. Tobias Bringholm hävdar bestämt att Schibsteds Jan Erik Knarbakk gav klartecken till den misstänkt olagliga faktureringen.- Det var förankrat i koncernen, säger Jörgen Berglund, Bringholms advokat.


Dagens Media kan i dag visa det avtal som skrevs under av dåvarande styrelseordföranden Jan Erik Knarbakk och Tobias Bringholm.

Avtalet - som undertecknades i augusti 2002 - avslöjar att Tobias Bringholm, som chef på Metronome, hade rätt till en löneram på 2,5 miljoner kronor per år, plus en vinstbaserad bonus.

- Det är vi överens om, säger Jörgen Berglund, Tobias Bringholms juridiska ombud.

På fyra rader i avtalet avhandlas Tobias Bringholms löneutrymme - och det är tolkningen av de fyra raderna som striden handlar om.

Tobias Bringholm hävdar bestämt att han och Jan Erik Knarbakk var fullständigt överens om att han fick lyfta sin lön genom att till exempel fakturera Metronome för lyxresor och ombyggnationer av sin exklusiva villa på Djursholm.

- Det var förankrat i bolaget, hos koncernen, att man kunde göra på det sättet, säger Jörgen Berglund.

Hade Bringholm ett avtal med styrelsen, med Knarbakk, om det?

- Ja.

Schibsted å sin sida hävdar att Metronomecheferna Tobias Bringholm, Ingemar Olsson, Lars Sundén och Peter Ahlberg gjort allt de kunnat för att dölja uttagen.

Schibsted skriver:

"I slutet av januari 2007 upptäckte den nya ledningen som tillsatts i anledning av att Olssons anställning avslutats att Olsson, Bringholm, Sundén och Ahlberg under ett stort antal år hade satt i gemensamt system att i det fördolda belasta Dotterbolagen med privata levnadsomkostnader bland annat avseende omfattande byggnadsarbeten å fastigheter som ägs av de nyss nämnda"

Det är det som Tobias Bringholm hävdar att styrelsens ordförande Jan Erik Knarbakk hade godkänt.

- Det är överenskommet mellan parterna att det finns ett löneutrymme som kan tas i anspråk på lite olika sätt, inte bara genom kontanta löneuttag, säger Jörgen Berglund, och fortsätter:

- Bringholm har inte mörkat något för bolaget, man har inte stulit pengar från bolaget, som Schibsted verkar vilja beskriva det i efterhand.

I Schibsteds egen interna utredning, som Dagens Media tagit del av, framgår det att Tobias Bringholm enligt ett avtal undertecknat i april 1998 hade rätt till en löneram på 1.650.000 kronor per år, plus en rörlig lönedel motsvarande 3,75 procent av Metronomes vinst året innan.

År 2001 gav det till exempel Tobias Bringholm ett löneutrymme på totalt 4.833.745 kronor. Dock betalades bara 2.558.616 kronor ut som lön.

2002 omförhandlades avtalet.

Enligt Schibsteds utredning har Tobias Bringholm från år 2000 och framåt haft ett totalt löneutrymme på 20.667.460 kronor - under samma period betalades en kontant lön på 13.847.626 kronor ut till Bringholm.

Samma uträkning visar att Tobias Bringholm genom att fakturera företaget för privata levnadsomkostnader tillgodogjort sig ytterligare 7.967.866 kronor, inklusive mervärdesskatt.

På den lönedelen skulle Metronome ha betalt arbetsgivaravgifter, och Tobias Bringholm skulle ha betalat skatt. Hos ekobrottsmyndigheten pågår nu en förundersökning om misstänkt grovt skattebrott.

- Skattefrågan är en särskild del i det hela, som egentligen inte berörs av den här tvisten, det är en sak för skatteverket, säger Jörgen Berglund.

Schibsted skriver:

"För det fall Skatteverket skulle betrakta de olovliga uttagen såsom utbetald nettolön kan nämnas att Bringholms överuttag skulle uppgå till cirka 17 miljoner kronor."

Dagens Media har sökt tidigare styrelseordföranden Jan Erik Knarbakk, utan resultat.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.