Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bringholm: Jag får inte ens jobb som kabeltattare

Publicerad: 29 Maj 2008, 04:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

I mejl och fax ska Tobias Bringholm ha fått klartecken att fakturera privata levnadsomkostnader. Dagens Media kan i dag avslöja hur Tobias Bringholm slåss för upprättelse i polisförhör: "Jag jobbade mycket och uppfattade det som att ägarna hade intresse av att göra livet lättare för mig", säger Tobias Bringholm i polisförhör.


Ekobrottsmyndigheten är förtegen om detaljerna i misstankarna, flera av de misstänktas personuppgifter har sekretessbelagts hos tingsrätten.

Dagens Media kan ord för ord avslöja hur Tobias Bringholm försvarar sig mot anklagelserna som riktas mot honom.

Tillsammans med tidigare Metronomecheferna Lars Sundén, Ingemar Olsson, Jonas Arvidsson och Peter Ahlberg misstänks han för grovt försvårande av skattekontroll. Ett brott som, om han fälls, ger minst sex månader och högst fyra års fängelse.

Tobias Bringholm anklagas för att ha lyft mångmiljonbelopp. Bland annat ska han ha låtit bolaget betala en exklusiv hemmabioanläggning, en lyxresa till Sydafrika och en mycket omfattande renovering av villan i Djursholm.

Sammanlagt rör det sig, enligt Schibsted, om knappt sju miljoner kronor.

Själv hävdar Tobias Bringholm att han inte gjort något fel, att han har haft rätt att lyfta lön på det sättet.

I förhöret, som hölls hos ekobrottsmyndigheten i början av januari i år, vill Tobias Bringholm poängtera att han aldrig skulle ha tagit jobbet som programdirektör på TV4 om han trott att han på sin tidigare arbetsplats gjort någonting olagligt.

- Att det här uppdagades är en veritabel katastrof för mig och min familj, säger han i förhöret.

Bringholm påpekar att han var "en av landets högst betalda och respekterade mediemänniskor", och att han idag inte ens "får jobb som kabeltattare".

Hans lön hos Metronome, både fast och rörlig, reglerades i två avtal som slöts 1998 och 2001. I avtalet sägs dock ingenting om hur den rörliga lönedelen får lyftas.

För polisens utredare förklarar Tobias Bringholm dock att han fått frågan från styrelsen om hur den rörliga lönen tagits ut. Han ska då ha talat om att han "låtit fakturera den från närstående bolag".

- De har sagt ok, och det har inte varit några hemligheter, säger Tobias Bringholm i förhör.

Tobias Bringholm hävdar i förhöret att han har både brev och fax ställda till Schibsteds ägarrepresentanter Jan Erik Knarbakk, Sverre Munck och Dag Sörstad. I breven ska det vara beskrivet hur han lyft lön genom "fakturering från närstående bolag" och att breven innehåller "exempel på det". Enligt Bringholm ska han ha fått svaret att det var "okey".

Han säger också att han löpande rapporterat till bolagets ekonomiavdelning vilka belopp han låtit fakturera, men att han inte vet hur det sedan har hanterats.

- Jag lämnade oftast in uppgift om belopp på en lapp till lönekontoret, säger han.

På flera av fakturorna som avsett Tobias Bringholms privata levnadsomkostnader har det stått "Big Brother" och liknande. Bringholm säger att han "inte alltid själv haft koll på vad det stått på fakturorna".

I fallet med lyxresan till Sydafrika för hela familjen, som Dagens Media berättat om tidigare, säger Tobias Bringholm att han "inte kommer ihåg" hur den betalades.

Resan kostade 125.583 kronor, och betalades av Mutter, ett dotterbolag till Metronome. På fakturan angav resebyrån att det rörde sig om en resa till New York och Los Angeles.

Tobias Bringholm säger att han är "ganska säker på att han var på USA-resan", men att det är svårt att minnas eftersom han gjorde "100-tals resor varje år".

Han anklagas också för att fått en fastighet i Norberg ombyggd, under förevändning att Big Brother skulle sändas därifrån. Fakturorna var på totalt 375.625 kronor. Bringholm säger att han "inte sett fakturorna tidigare".

Om den mycket exklusiva hemmabioanläggningen som Bringholm fick installerad i sin villa till en kostnad av 152.784 kronor säger han:

- I mitt arbete behövde jag kunna sitta hemma och titta på tv-program, för att hitta format och idéer.

Förhörsledaren frågar om Tobias Bringholm inte förstått att oavsett om han haft tillstånd eller inte att lyfta rörlig lön genom fakturor så ska fakturatexten överensstämma med det som har levererats.

- Jag har aldrig reflekterat över det, svarar Tobias Bringholm. Skattebrottslagen, 10 §: Den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet åsidosätter bokföringsskyldighet eller sådan skyldighet att föra och bevara räkenskaper, som föreskrivs för vissa uppgiftsskyldiga och därigenom ger upphov till fara för att myndighets kontrollverksamhet vid beräkning eller uppbörd av skatt eller avgift allvarligt försvåras, döms för försvårande av skattekontroll till böter eller fängelse i högst två år eller, om brottet är grovt, till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.