Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bringholm erbjöd 2 miljoner - Schibsted tackade nej

Publicerad: 29 Maj 2008, 13:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

Här är de avtal som tystade Schibsteds krav på Ingemar Olsson, Lars Sundén och Peter Ahlberg - och som Tobias Bringholm vägrade att skriva under. Dagens Media kan i dag berätta om villkoren i de hemliga överenskommelserna.


Schibstedägda Metronome har kommit överens med tre av de fyra tidigare toppchefer som anklagas för att ha belastat bolaget med privata levnadsomkostnader.

I början av oktober skrev Lars Sundén, Ingemar Olsson och Peter Ahlberg under de avtal som innebär att Metronome släpper alla krav på ytterligare återbetalning.

Enligt överenskommelserna i avtalen förband sig Sundén, Olsson och Ahlberg att senast 15 november betala tillbaka totalt 3.703.916 kronor till Metronome.

Dyrast blev uppgörelsen för Peter Ahlberg som betalade 2.361.654 kronor, för Lars Sundén och Ingemar Olsson kostade det 878.047 respektive 464.215 kronor.

För Ingemar Olssons del innebär överenskommelsen dock även att han frånsäger sig rätten till sitt mycket generöst tilltagna avgångsvederlag från Metronome:

"…den talan om fullgörande av det avtalet som initierats av Olsson skall återkallas"

De tre avtalen är undertecknade av Metronomes ekonomidirektör Bertil Roslund, som också var den som avslöjade de tidigare chefernas misstänkta skattebrott.

- Det som återbetalas utgör av skillnaden mellan uttag av så kallade "fiskar och bananer" och sparat bonusutrymme, det motsvarar bolagets ekonomiska skada, säger Bertil Rosenlund i polisförhör.

Alla tre förbinder sig att betala - men det framgår samtidigt av avtalstexten att de tidigare cheferna har bestridit Metronomes krav.

- De hänvisar till att de har haft rätt att göra detta, säger Bertil Rosenlund i polisförhör, och fortsätter:

- Ahlberg och Sundén har fått rätt att göra så här av Tobias och Ingemar. Det är ett utpekande. Ingemar hävdar att han haft godkänt av styrelsen.

Enligt Bertil Rosenlund nekar dock den tidigare styrelsen till det:

- Styrelsen bestod av bland annat Schibsteds ledning. Metronome har nu, med hjälp av jurister, tagit en diskussion med företrädare för den styrelse som åsyftas, och dessa förnekar att det skulle ha funnits någon överenskommelse.

Även Tobias Bringholm erbjöds en liknande uppgörelse med sin tidigare arbetsgivare Metronome - men vägrade att skriva under avtalet.

- Bringholm ville komma fram till en förlikning i vilken han var beredd att betala 2 miljoner kronor, säger Bertil Rosenlund i förhör.

Metronome avvisade Tobias Bringholms erbjudande.

- Bolaget krävde att Bringholm i vart fall skulle återbetala ett belopp som motsvarades av de fakturor som finns på de av Arvidsson upprättade avräkningarna.

Enligt ekobrottsmyndighetens förundersökning förde Jonas Arvidsson, tidigare ekonomichef på Metronome, anteckningar över hur mycket toppcheferna lyfte ut ur bolaget.

Anledningen till det ska ha varit att Peter Ahlberg ville ha Metronomes totala resultat, för att inte riskera att få en för liten bonus. Enligt sitt anställningsavtal hade Peter Ahlberg rätt till 6 procent av bolagets vinst i bonus.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.