Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brand slog ut DNs och SvDs tryckerier

Publicerad: 30 maj 2002, 06:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:15

Den brand som bröt ut på onsdagseftermiddagen i Akallatunneln resulterade i stora problem för Dagens Nyheter och SvD. Tryckerierna stod utan ström och DN missade cirka 240.000 exemplar.


SvD, med sin avsevärt lägre upplaga, verkar ha klarat nattens elavbrott, bättre. Enligt upplagechefen Kenny Hallberg styrde man om en stor del av upplagan till Upsala Nya Tidnings tryckeri samt till VLT:s tryckeri i Västerås.

- Vi har tryckt en nödutgåva , med en rygg och på 48 sidor, säger Kenny Hallberg. Vi fick ut 90.000 exemplar i Stockholm jämfört med normala 125.000 exemplar.

Norrlandsutgivningen fick däremot stryka helt på foten.

För DN:s del innebar branden att de 350.000 exemplar som skulle ha tryckts i Akalla, endast delvis kunde styras om till tryckerier i Jönköping och Norrtälje. Strömmen kom tillbaka i Akalla en kort period i natt, vilket gjorde att man fick fram sammanlagt 110.000 exemplar av de planerade 350.000 tidningarna. Men ett mycket stort antal prenumeranter i Stockholm med omnejd fick alltså ingen morgontidning.

Inget av tidningshusen kunde på torsdagsmorgonen uppskatta sina merkostnader för strömavbrottet, eller hur eventuella annonskampanjer påverkas. Men DNs vd Fredrik Åkerman lovar kompensation till drabbade annonsörer:

-Vi kommer att ha en diskussion med varje annonsör för att hitta en bra lösning, normalt sker det genom införande vid ett senare tillfälle, säger Fredrik Åkerman.

Nu pågår ett febrilt arbete för att säkra utgivningen av fredagstidningen. På DN:s och Expressens tryckeri säger Peter Israelsson, vd för DNEX, att strömmen är tillbaka och att Birka Energi lovat fortsatt strömförsörjning till nattens produktion.

På Expressen medförde avbrottet merarbete, men hela upplagan gick att styra om, säger en av tidningens upplageanalytiker.

Branden i Akallatunneln är den andra på kort tid. I mars i fjol medförde en brand stora och långvariga elavbrottsproblem. Enligt Birka Energi har det allmänna reparationsarbetet påbörjats, men beräknas vara klart först på lördag för cirka 17.000 drabbade kunder.

-Det är aldrig bra när sådant här händer, naturligtvis påverkar detta vårt varumärke negativt, säger Birka Näts vd, Anders Lehman.

Henrik Kindwall

henrikk@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev