Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bråk på Expressen om manipulerad Engla-bild

Publicerad: 9 Maj 2008, 12:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

På ett flygfoto av platsen där Englas kropp hittades retuscherade Expressen bort något som såg ut att vara blodstänk, av hänsyn till familjen. Men fotografen Jocke Berglund är upprörd över beslutet.- För mig är detta ett absolut no-no just för pressbilder, för nu är det ju ingen pressbild längre anser jag, säger han.


Den manipulerade bilden. Foto: Jocke Berglund. Bilden publicerades i Expressen den 15 april. På bilden syns ett vitt tält på en grusväg. I tältet skymtades något som påminde om blodstänk. Men bilden ska ha manipulerats - utan att frilansfotografen Jocke Berglund tillfrågats. Blodstänken, om de nu var det, målades över med grusfärg. Fotografen riktar nu stark kritik mot tidningen.

- Det konstiga är att de körde den omanipulerade bilden på webben och i tryck såg det annorlunda ut. Jag var inte ens tillfrågad. För mig är detta ett absolut no-no just för pressbilder för annars är det ingen pressbild, anser jag, säger han. Vi visste ju inte vad fläcken var, det kan ha varit en oljefläck, säger han.

Även andra fotografer på Expressen ska ha blivit upprörda när de fick kännedom om den retuscherade Engla-bilden.

Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotografernas Klubb, är också kritisk.

- Så ska man inte göra. Antingen så pixlar man bilden eller använder den inte överhuvudtaget. Annars måste man publicera bilden som den är, säger hon.

Per Kagrell, bildchef på Expressen, förklarar tidningens beslut.

- Vår policy är att inte göra någonting av bilderna. Men ibland kan man av omtanke för de anhöriga göra någonting. Det vanligaste är väl att vi maskar ansiktet på brottslingar, säger han.

Hur vanligt är detta?

- Synnerligen ovanligt. I vissa fall har vi valt att maska bort delar av ett offer vid olycksbilder.

Hur maskar ni då?

- Vi maskar över så att den detalj som kan vara anstötlig suddas ut. Oftast maskar vi så att det syns.

Borde ni inte berätta det för läsarna?

- Om det inte framgår brukar vi göra det.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.