tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bonnier köper in sig i sökmotor

Publicerad: 25 september 2008, 03:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Bonnier köper in sig i Workey AB, en sökmotor inom platsannonser. Det blir Bonniers första investering inom ramen för utvecklingsenheten B Vision.


Rvd

Rolf van den Brink


- Workey är det första företaget med befintlig affärsverksamhet vi går in i. Den första satsningen vi gjorde var i Newsmill, men det var ett projekt vi vidareutvecklade med entreprenörerna, säger Sara Öhrvall, ansvarig för B Vision.

I ett första skede får Bonnier en ägarandel på "ungefär en tredjedel" via en riktad nyemission i Workey.

- Pengarna går rakt in i bolaget, så ingen av grundarna blir rik. Sedan har vi en option att köpa ut ägarna på om 2-5 år. Sara Öhrvall berättar att Workey kontaktade henne via B Vision. Hon föll för två saker.

- Dels var det teamet. Det är viktigt med rätt personer med stark drivkraft. Det andra kriteriet var affärsidén. Vi tror mycket på marknaden för nischat sök.

Workey har utvecklat en sökalgoritm som samlar information om platsannonser på andra sajter. Workey vänder sig till besökare som tycker Google inte ger tillräckligt bra träffsäkerhet på jobbannonser.

Affärsidén går ut på att sälja profilering av platsannonser, sponsrade länkar och erbjuda plattformen till företag som vill ha en egen jobbsajt. Workey redovisade en omsättning på en kvarts miljon kronor i sitt senaste bokslut.

Sara Öhrvall vill inte berätta hur mycket pengar Bonnier lägger på Workey eller vilka affärsmål bolaget har.

- Det strategiska målet är att Workey ska det bli den ledande sökportalen för platsannonser räknat i antal användare.

Är inte en nischad sökmotor ganska långt från vad Bonnier brukar syssla med?

- Det kan man säga. Men vårt mål är att göra affärer som leder till nya medieformat som inte våra befintliga affärsområden sysslar med. Vi är inte kända för att utveckla nya sök algoritmer. Det är därför vi tycker det är så spännande.

Hur många entreprenörer har hört av sig och vill göra affärer med Bonnier?

- Vi har träffat många. Innan sommaren var det 30, så fram till nu är det ungefär 40 bolag.

Workeys grundare är Lisa Hemph.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev