tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Boken är en kritisk skildring av media"

Publicerad: 25 september 2008, 06:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Idag släpps journalisten Daniel Nyhléns omdiskuterade roman Det svarta spelet. Med den vill han skildra livet på Stureplan som det är i verkligheten. Något han tycker medierna misslyckas med.


HE

Helena Engelbrecht


Daniel Nyhlén, aktuell med boken Det svarta spelet. Boken handlar om kvällstidningsjournalisten Sebastian Nygren som ramlar över ett mord på Östermalm. Offret har kopplingar till Stureplan. Till en början blir Sebastian bländad av den exklusiva världen kring Stureplan, men så småningom upptäcker han andra sidor som inte är lika glamorösa.

- Jag kände att det var dags att skildra livet på Stureplan som det är i verkligheten. I medierna kommer den riktiga bilden inte fram. Där syns bara Carolina Gynning sittandes i sofforna, drickandes porlande champagne, säger Daniel Nyhlén.

En hel del av materialet är instuderat av Daniel Nyhlén själv då han i sitt tidigare jobb som nöjesreporter på Svensk Damtidning, Aftonbladet och TV4 ofta besökte det omtalade torget. Även karaktärerna är baserade på verkliga personer.

- Huvudkaraktären, Sebastian Nygren, liknar mig på det sättet att även jag var naiv och bländad när jag först kom dit. Men till skillnad från mig testar till exempel Sebastian droger, något jag aldrig gjort.

Daniel Nyhlén förklarar att karaktärerna inte är baserade på en enda person utan en blandning av personligheter han känner till och stött på. I boken finns även kända namn som Fredrik Reinfeldt, Peter Jöback, Carolina Gynning, prinsessan Madeleine, Ulf Ekberg, Peter Jihde och Eva Dahlgren.

- Boken ska vara en kritisk skildring av media och de osynliga banden mellan näringslivet, Stureplan och journalistiken. Något som i vissa fall går hand i hand med den organiserade brottsligheten. Det som försiggår på Stureplan är en väldigt infekterad fråga på många redaktioner. Många som fattar besluten sitter ju där på helgerna och dricker gratis champagne.

Daniel Nyhlén säger att han inte bryr sig om vad folk tycker och tänker.

- Skulle någon reagera negativt är väl det ett tecken på att jag prickat rätt.

Han säger att han vill ge en "ärlig och ocensurerad" bild av Stureplan. Något som var en av anledningarna till att det blev just Bert Karlssons förlag Heja Sverige som ger ut boken.

- Bert Karlsson ville att jag skulle ge ut en bok för hans förlag, vilken som helst. Tankarna att skriva Det svarta spelet hade jag haft ett tag då och eftersom jag tyckte det var viktigt att inget censurerades passade Heja Sverige bra. Bert är ju inte skotträdd. Och han har inte tagit bort en rad ur boken.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev