Nyheter
Bloggosfären sågarförslag på reglering
Publicerad: 4 september 2008, 07:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:41
Europaparlamentets kulturutskott föreslår en reglering av bloggarna. I somras föreslogs en registrering av bloggare, men de formuleringarna har nu tonats ner i utskottstexten. Förslaget har resulterat i massiv kritik från bloggosfären.
Förslaget innebär ändå att bloggarna måste registreras i någon form, skriver Henrik Alexandersson på sin blogg. Bland annat ska personer som omnämns på en blogg ha replikrätt och en uppförandekod nämns. I luddiga ordalag nämns även en avgift på användargenererat material.
En sökning bland bloggar visar att många är kritiska till förslaget. Bloggen Kurvigheterskriver: "Jag säger som en sa på en chat där jag just nu sitter. Hur fan har de tänkt genomföra det?! När ska folk fatta att internet inte är ett medium, det är ett redskap, ett verktyg, ingenting i sig självt!"
Opassande förklarar att hon nu lägger ner sin blogg och gör om den till en hemsida: "Eftersom jag har förstått att bloggande är farligt och att ha okontrollerade åsikter kan uppfattas som stötande, är det dags att lägga ner… Önskar någon replikrätt trots att opassande.se inte är en blogg utan en hemsida, vill jag ändå visa välvilja. Det går bra att fylla i formuläret under varje hemsida där tankar och åsikter presenteras".
Webhackandeskriver: "Geniet som ligger bakom förslaget är Marianne Mikko, som jag tycker genast borde börja arbeta som parkvakt eller korvförsäljare i stället. Vad det handlar om är ett försök att få tyst på det fria ordet".
Henrik Alexandersson har bloggat om EU-politik i flera år. Han ser inget positivt i förslaget:
- Jag blir oroad när politiker försöker peta i och begränsa och styra yttrandefriheten, och när de lägger förslag som gör det svårare att blogga anonymt eftersom jag anser att man har rätt att vara anonym.
- En del saker i förslaget kan slå mot både bloggar och andra sociala medier som Youtube. Avgiften på användargenererat material visar att politikerna inte har förstått någonting om hur nätet fungerar och hur människor använder de här sajterna, säger Henrik Alexandersson till Dagens Media.