Bloggannonsörer bryter mot lagen

Annonsörernas köp av reklam i bloggar bryter mot lagen. "Många agerar som om internet vore laglöst land", säger Jan Fager, jurist på Sveriges Annonsörer. Samtidigt sågar medierådgivare idén.

Trots att det är förbjudet erbjuder många företag både gratisprylar och ren betalning för att bli omnämnda i de största bloggarna.

- Det finns regler, även om de inte tillämpas, det är tydligt reglerat i marknadsföringslagen. Reklam ska redovisas som reklam, betalar man för ett blogginlägg så ska det reklammarkeras, säger Jan Fager, jurist på branschorganisationen Sveriges Annonsörer, och fortsätter:

-Det är ingen juridisk skillnad på att betala för redaktionellt utrymme i en tidning och i en blogg, men det är förmodligen lättare att få en bloggare att skriva positivt om företaget.

Bloggar som mediekanal är en relativt ny företeelse och Jan Fager poängterar behovet av kontroll.

- Vi kommer säkert att få se mer av sådant här, och behöver diskutera frågan, säger han.

Samtidigt som bloggarna själva vittnar om miljoninkomster dömer flera medierådgivare ut bloggen som köpt mediekanal.

- Vi har gjort några relevanta samarbeten med bloggar men dessa har vi inte betalt för. Personligen tycker jag det finns en övertro på bloggen som mediekanal. Det finns få som är tillräckligt starka för att vara intressanta för produktplacering, säger Fredrik Svensson, kreativ chef på Starcom.

Kristina Carlsson, Mediaedge CIAs chef för digitala medier:

-Det är inget vi skulle göra eller rekommendera, eftersom vi är ute efter att budskapet ska vara trovärdigt.

Artikeln är tidigare publicerad i Dagens Medias pappersutgåva, nummer 5 2008

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt