Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Vågar svenska Youtubers testa att leva som Odysseus?

Publicerad: 14 oktober 2019, 10:42

Isobel Hadley Kamptz dagdrömmer om Youtubers som antar utmaningen att inte bara läsa Odysséen, utan också utsätta sig för allt det som Odysseus behövde möta.


Ämnen i artikeln:

Youtube

Det har varit mycket diskussioner om skolan på sistone, och många inlägg av den vanliga genren att vuxna människor med tillgång till medierna diskuterar hur eländigt det står till med dagens ungdom. 

Först kom Statens medieråd med sin årliga rapport om ungas medievanor, och där konstaterades att läsandet sjunker drastiskt. För bara 7 år sedan, 2012, läste 23 procent av 17–18-åringarna dagligen, förra året var det nere på 11 procent. Det här gäller alltså frivilligt läsande utanför skolan.   Det här är förstås oroande, och i linje med andra undersökningar som visar att läsande nära nog försvunnit som fritidssysselsättning bland pojkar. Å andra sidan uppger 15 procent av 17-18-åringarna att de lyssnar på ljudböcker oftare än en gång i veckan, 3 procent gör det varje dag. Vid förra undersökningen var ljudbokslyssnande så ovanligt att det inte ens fanns med i undersökningen. 

Därefter kom nyheten om hur Skolverket ville stryka både antiken och poesin ur kursplanerna. Protesterna mot antikbeslutet blev dock så stora att man ändrade sig. Jag är personligen glad över det, men förvånades faktiskt över hur pass många i svensk offentlighet som brann för såväl Iliaden som Marcus Aurelius. Som någon som faktiskt skriver om antik litteratur märker jag det inte direkt till vardags. När Ebba Busch Thor skrev om att antiken är viktig för att förstå hur Aristoteles och den katolska kyrkan drev fram den heliocentriska världsbilden kändes kanske engagemanget också en smula förvirrat.

Den kanske klokaste kommentaren kom dock från Anna Andersson, om att alla vi bokmalar som går ut och berättar om hur mycket vi älskar att läsa knappast gör någon skillnad till det bättre. För hur övertygad blir en läsningsskeptisk 17-åring av om en dammig kulturskribent skriver lyriska inlägg om sin barndoms bokkärlekar? Den som alltid har älskat läsning förstår inte varför i all världen inte alla gör det, och den som inte älskar läsning kommer bara känna sig bortstött av det här uppvisandet av starka gemenskaper som hen uppenbart inte ingår i. Andersson jämförde med träning och hur otroligt provocerande det känns när folk som springer maraton före frukost ska förklara hur himla bra man mår av träning om man själv knappt orkar gå ut i köket för att hämta mer kaffe. 

Det som krävs är alltså att personer som inte själva är livslånga boknördar, och som kan nå ut till säg tonårskillar, börjar prata om böcker från ett nybörjarhåll. Jag tänker omedelbart på youtubers som JLC eller Random Making Movies som bland annat gör filmer där de testar nya, galna grejer. JLC testade i somras alla barn önskedröm, att vara ensamma på Liseberg och få åka allting hur mycket som helst utan köer, de har tävlat i folkrace och bakåtvoltat från högsta trampolinen (något som tyvärr ledde till att en av killarna fick en pungskada). Random Making Movies har testat att övernatta på Gröna  Lund, att kampsport-sparra mot proffs, att laga världens svåraste maträtter, äta världens mest kaloririka hamburgare. 

Om jag får dagdrömma vill jag att de ska anta utmaningen att inte bara läsa säg Odysséen, de ska också testa att utsätta sig för allting som Odysseus måste göra på väg hem till Ithaka. Förblinda en cyklop, segla mellan Skylla och Charybdis, klara sig undan sirenernas lockrop, undvika att bli förvandlade till grisar. Som avslutning får de prova om de kan spänna en rejäl båge och träffa åtminstone något sånär rätt. Det här blir en större utmaning än att äta världens äckligaste mat, och det kommer bli riktigt bra youtube-content. Läsuppmaningen kommer på köpet. 

Isobel Hadley Kamptz

Ämnen i artikeln:

Youtube

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev