Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

4 anledningar att misstro EU:s direktiv

Publicerad: 27 mars 2019, 09:59

Emma Blom, utvecklingschef på Social Industries och bloggare på Dagens Media.

Foto: Janne Næss

Dagens Medias bloggare Emma Blom skriver om varför man bör vara skeptisk till det nya upphovsrättsdirektivet.


Ämnen i artikeln:

EUUpphovsrättsdirektivetEmma Blom

EU:s nya direktiv för upphovsrätt har röstats igenom. För er som missat det är det alltså i huvudsak två artiklar som diskuterats särskilt vilt, det ena, artikel 11, innebär att press och utgivare har rätt att begära ersättning från t ex Google och Facebook om dessa plattformar medger spridning av upphovsrättsskyddat material. Dvs om en helt vanlig tjomme delar en artikel från Aftonbladet på Facebook måste Facebook betala Aftonbladet för att de spridit upphovsrättsskyddat material.

Den andra omdiskuterade artikeln innebär att Facebook, och alla andra mindre aktörer med mycket mindre penningpung, måste se till att upphovsrättsskyddat material inte sprids på plattformen. Det kan vem som helst räkna ut att det i så fall kommer ske med ett hårdare filter, liknande det som redan finns som filtrerar bort, eller SKA filtrera bort, stötande material såsom terrorism, porr etc.

Ok, vi kan väl diskutera det här lite djupare senare – men vi kan väl redan nu peka på minst fyra  anledningar att tro att det i slutändan inte kommer bli såhär, alternativt helt enkelt inte kommer att fungera…

Läs hela inlägget i Emma Bloms blogg hos Dagens Media här.  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev