Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bingo Rimér slår tillbaka mot Aftonbladet

Publicerad: 28 Februari 2008, 12:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:55

Två nyhetsreportage i Aftonbladet har upprört Bingo Rimér - som tycker att han framställs som en hallick. Nu anklagar han Aftonbladet för bildstöld, oseriösa arbetsmetoder och hävdar att tidningens fotograf Peter Wixtröm haft en intim relation med modellen som medverkar med namn och bild i Aftonbladets granskning.


Aftonbladet i söndags På Aftonbladets förstasida i söndags presenterades ett nyhetsreportage om Bingo Rimérs verksamhet, med stora bilder på glamourmodellen Jenny Mattsson, 22.

Inne i tidningen presenterar Aftonbladets nye chefredaktör Jan Helin: "…Peter Wixtröms reportage", som upptar sex sidor och illustreras med en avklädd Jenny Mattsson.

- Jag ifrågasätter inte att man gör den här artikeln. Det är objektiviteten i den här artikeln och den journalistiska strävan jag ifrågasätter, säger Bingo Rimér, och fortsätter:

- Jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att Aftonbladets medarbetare Peter Wixtröm har haft ett förhållande med modellen Jenny Mattsson som är huvudperson i artiklarna. Fotografen och modellens koppling till varandra är ett faktum som onekligen ger upphov till en del frågor.

Peter Wixtröm bekräftar att han och Jenny Mattsson var bekanta innan intervjun.

- Jag känner Jenny, det gör jag, säger han.

Vad har ni haft för typ av relation?

- Du, jag har inte tid att prata nu, jag är ledig idag.

Senare vill Peter Wixtröm svara på mejl:

- Det är väldigt många fotografer som är bekanta med personer de fotograferar. Det är ingenting konstigt med det.

- I den mån vi måste bedöma lämpligheten om vem eller vilka som ska utföra vissa typer av reportage så är det en ansvarig utgivarfråga och den frågan är även i det här fallet hanterad på sedvanligt vis, och vi har kommit fram till att det absolut inte är något konstigt med det.

Jan Helin är chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet. Han kände inte till att Peter Wixtröm ska ha haft en privat relation med Jenny Mattsson:

- Nej, det känner jag inte till, säger Jan Helin.

Hade det gjort någon skillnad om du hade vetat om det?

- Det är inte säkert, hon berättar ju det hon berättar. Men det är en hypotetisk fråga, jag har inte tagit ställning till det.

I Aftonbladet berättar Jenny Mattson om tiden som glamourmodell, och om en resa till Las Vegas med Bingo Rimér. Hon anklagar Bingo Rimér och hans amerikanske vän Amit Malik för att ha bjudit henne och de övriga modellerna på kokain och ecstasy.

- Det är helt grundlösa anklagelser. Jag vet att jag rör mig i en gråzon, och att många har synpunkter på vem jag är och vad jag gör, men jag skulle aldrig gå över gränsen och ägna mig åt hallickverksamhet, eller droger, säger Bingo Rimér.

I måndags fortsatte Aftonbladet granskningen av Bingo Rimérs affärer, USA-resorna och levererade nya detaljer om hur modeller flugits till Las Vegas som sällskapsdamer:

"Glamourmodellen Jenny, 22, säger att betalningen var gratis resa, sprit och droger", skriver Aftonbladet.

Bingo Rimér har en rad synpunkter på hur reportagen tillkommit:

- När Aftonbladet kontaktade mig kom vi överens om att träffas för att diskutera förutsättningarna för en intervju. Plötsligt dyker en reporter, en chef och en fotograf upp hemma hos mig. Det blev en väldigt konstig intervju. Jag hade kunnat ta med Aftonbladet på en resa till USA när som helst, men de hade redan bestämt sig för vad de skulle skriva.

Jan Helin:

- Jag bedömer det som osannolikt att han inte ska ha förstått att det här var en intervju.

Dessutom ska, enligt Bingo Rimér, minst en av bilderna som Aftonbladet publicerat vara en stulen privatbild.

Jan Helin:

- Vi gick igenom alla rättigheter till bilderna, och de ska vara clearade. Det är det besked jag har fått, säger han.

Under arbetet med reportaget tog Jan Helin en personlig kontakt med Bingo Rimér.

- Han bad mig att inte kontakta Jenny Mattsson, jag upplevde det som konstigt att Jan Helin ringde mig för att försöka hindra mig från att prata med henne, säger Bingo Rimér.

Jan Helin:

- Jag pratade med Bingo, jag kollade först med Jenny så att det inte förelåg några källskyddsproblem, vilket det inte gjorde eftersom hon ville träda fram. Då ringde jag Bingo vid ett tillfälle och bad honom lägga av med att ringa henne, då visste jag att det fanns en intervju inbokad, så jag sa åt honom att berätta sin version då.

- Han har ju haft panik för den här granskningen, så farligt är det ju inte, jag vet inte riktigt vad det är han har haft panik för. Det är en bra inifrånskildring som inte hänger ut människor som syndabockar till höger och vänster utan som skildrar en verksamhet som det kan vara intressant att reflektera kring.

Bingo tycker att han framställs som en hallick, och som att han sysslar med narkotikaaffärer?

- Om han vore hemskt rädd för att förknippas med den typen av verksamhet kanske han opererar i fel miljöer, om jag säger så. Men vi påstår ingenstans att han har ägnat sig åt vare sig narkotika eller hallickverksamhet, det har vi inga belägg för.

- Att de förekommer knark i den typen av miljöer, det kan inte komma som en chock för Bingo. I så fall är han naiv bortom det komiskas gräns.

Efter att artikeln publicerats ringer Peter Wixtröm upp, och vill göra ett förtydligande:

- Jag och Jenny Mattsson har inte haft något förhållande, vi är bekanta, säger han.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.