Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bernt Hermele berAnders Dalenius om ursäkt

Publicerad: 5 maj 2009, 04:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

Realtids reporter Bernt Hermele skrev flera artiklar om Anders Dalenius som under ett dygn misstänktes för skotten i Gamla stan. Han spekulerade bland annat om vilket motiv reklamchefen kunde ha haft. Nu ber Bernt Hermele Anders Dalenius om ursäkt.


I Medierna i P1 i lördags gick reklamchefen Anders Dalenius till hårt angrepp mot Realtid.se. Han greps misstänkt för skotten i Gamla stan mot en greve och dennes sambo men släpptes på fri fot ett knappt dygn senare och är nu avskriven från utredningen. Anders Dalenius riktar bland annat stark kritik mot artikeln "Dragkamp om dottern tros vara motivet" skriven av Bernt Hermele.

- När man från Realtids sida spekulerar och lyfter upp sladdrig skvallerfakta från Flashback och kallar det för att det finns källa, och spekulerar i att jag inte skulle var far till min dotter och att det skulle vara ett motiv. Det är rent löjeväckande på alla möjliga sätt, säger Anders Dalenius i intervjun.

Bernt Hermele står dock fast vid att han fått uppgifterna från en tillförlitlig källa.

- Jag kan självklart inte säga varifrån jag fått dem, men Flashback har inte varit vår källa, säger han till Dagensmedia.se.

Realtid-reportern är i dag dock ångerfull för den spekulativa artikeln.

- Mitt jobb som reporter är att göra sanningsenlig och relevant rapportering. Jag hade aldrig publicerat en artikel som spekulerar om ett motiv på en kille som är frisläppt. Men publiceringen bedömdes som korrekt vid den tidpunkten. Så här i efterhand var det helt galet. Givet utvecklingen så kan man bara beklaga. Det är något som jag som reporter vill be honom om ursäkt för, säger Bernt Hermele.

Anders Dalenius överväger nu att vidta åtgärder mot sajten.

- Den typen av journalister är ett demokratiskt hot därför att vi måste ha en fri journalistik i Sverige där man kan gå på gränsen. Men man kan inte kasta sig över gränsen och sedan slå upp ett tält som heter Realtid där och bara rapportera osanningar, säger Anders Dalenius till Medierna.

Dagensmedia.se har sökt ansvarig utgivare Jonas Wiwen-Nilsson och chefredaktör Olle Blomkvist som båda avböjt att kommentera. Dagensmedia.se har även sökt Anders Dalenius advokat Björn Hurtig.

Linus Kannerberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.