Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bedragare blåste Punkt se och Sourze - med Sourze-text

Publicerad: 17 Januari 2007, 10:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Punkt se publicerade i går en krönika som är en direkt kopia av en text som rapartisten Ken Ring skrev för nättidningen Sourze 2001. "Punkt se borde kolla upp sina krönikörer, säger Sourze chefredaktör Carl Olof Schlyter. Då vet han inte om att bedragaren har blåst Sourze med samma text.


Punkt se låter läsare och vanligt folk komma till tals genom att publicera deras krönikor i tidningen och i nätupplagan.

Igår publicerades en krönika som enligt Punkt se var författad av en sjukskriven person i Gävle. Texten hade tidigare även publicerats i Punkt ses nätupplaga.

Men artikeln - som handlade om mediernas bevakning av terrordåden mot World Trade Center i USA - var stulen. Artikeln är egentligen författad av rapartisten Ken Ring och publicerades i nättidningen Sourze 2001.

- Jag kan inte acceptera att Punkt se gör på det här viset. De borde ställa kravet på deras krönikörer att de verkligen äger sitt material. Uppenbarligen har de fallerat i det här fallet, säger Sourze chefredaktör Carl Olof Schlyter.

Vad Carl Olof Schlyter inte vet när han säger så är att även Sourze nyligen har publicerat bedragarens stulna text. Därmed har också Sourze stulit Ken Rings Sourze-text.

Dagens Media har efter detta blev känt utan framgång sökt Carl Olof Schlyter.

Niklas Silow, chefredaktör på Punkt se, beklagar att hans tidning publicerade den stulna krönikan.

- Det är aldrig roligt när man blir lurad av en bedragare. Problemet är att det är nästintill omöjligt att hundraprocentigt gardera sig mot att inte bli det, säger han.

Ökar den här faran när ni publicerar texter av personer som inte är arbetande journalister?

- Jag tror inte att faran är att de inte är arbetande journalister. Faran är mer att vi öppnar spalterna för människor som vi inte har en relation med. Ju mer man jobbar med läsarmedverkan, desto större blir riskerna att utsättas för bedrägeri.

Punkt se har lyft bort bedragarens text från nätet.

- Vi ska kontakta den här killen och höra vad han menar med det här.

Om att även Sourze blev bedragna av Sourze-tjuven säger Niklas Silow:

- Det visar återigen hur svårt det är att gardera sig mot den här typen av händelser.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.