Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Både TV4 och SVT: vi vann

Publicerad: 23 Januari 2007, 12:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Både TV4 och SVT utser sig själva som vinnare i det stora tv-slaget mellan Så ska det låta och Let's dance på fredagarna. "Nu står vi upp i matchen - ordentligt", säger TV4s programchef Åsa Sjöberg i ett ordbråk med SVTs Peter Nyrén.


Först bråkade SVT och TV4 om vilken kanal som var vinnaren tv-året 2006. Nu bråkar kanalerna om vem som vann sammandrabbningen mellan Let's dance och Så ska det låta i fredags.

SVT pekar på att Så ska det låta hade flest tittare totalt sett, 1,86 miljoner jämfört med Let's dance 1,63 miljoner. Det innebär att SVT lyckades sänka Let's dance tittarsiffra kraftigt jämfört med danstävlingens premiär den föregående fredagen.

TV4 betonar att Let's dance är vinnaren, eftersom programmet på allvar har lyckats utmana SVTs långkörare. Let's dance har dels yxat ner Så ska det låtas enorma tittarsiffror från föregående säsonger, dels lyckats locka flest tittare i de unga, kommersiellt viktiga målgrupperna.

Åsa Sjöberg, programchef på TV4, ogillar att så många tidningar har utsett Så ska det låta som vinnare i fredags.

- Det är ett styrkebesked för Let's dance att kunna rucka på en tio år gammal institution. Man får betrakta Så ska det låta som en av SVTs hörnpelare på stor underhållning, säger hon, och fortsätter:

- Men Så ska det låta får vika sig. Programmet har tidigare legat på en andel på kring 70 procent. Nu är de nere någonstans på 40.

Åsa Sjöberg betonar också att Let's dance omröstningsredovisning klockan 22.26 sågs av 1,9 miljoner tittare. SVTs Wallander-film Brandvägg, som sändes 21.00-22.30, sågs av 1,5 miljoner tittare.

- Vi slog Wallander, som är en supertung dramasatsning. Det blir oavgjort helt enkelt på hela timmen 20-22. Det är vi jäkligt stolta över.

Peter Nyrén, nöjeschef SVT, är inte fullt lika imponerad över Let's dance. Han tycker att Så ska det låta är solklar vinnare.

- Vi blev nervösa när vi såg att Let's dance hade över två miljoner tittare under premiären. Det hade varit tråkigt om de hade konkurrerat sönder oss, eftersom vi har gjort en ny, bra programserie. Vi är glada att vi fick så många tittare.

Peter Nyrén säger att Let's dance får mycket uppmärksamhet i andra medier. Något som Så ska det låta inte får.

- Minsta lilltå, svullnad eller konflikt blir en helsida i Expressen. Trots TV4s marknadsföring och alla lilltår når de inte hela vägen fram. Det är skönt att tittarna inte bryr sig lika mycket om det, utan i stället söker sig till den lekfulla musikgläjden som vi presenterar.

Åsa Sjöberg säger att TV4 är vinnare eftersom de lyckas utmana en institution inom svensk tv. Nu är de i princip lika stora som Så ska det låta?

- Jag förstår att de kämpar med det där på olika sätt. Jag tycker snarare att det är anmärkningsvärt att SVT - efter tolv säsonger - fortfarande kan locka så många tittare med detta synbart enkla program.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.