Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Axess-chefen lämnar förening - kallades galen

Publicerad: 1 Februari 2008, 14:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Det fortsätter storma kring kulturtidskrifterna. Nu lämnar Axess chefredaktör Johan Lundberg Föreningen för Sveriges kulturtidskrifters (FSK) styrelse efter att han beskrivits som galen i en krönika publicerad på sajten Tidskrift.nu.


- Sedan denne man efterhand, i takt med att han fått mer utrymme, visat sig vara galen vore det elakt att blanda samman hans åsikter med vad någon annan tycker."

Orden kommer från en krönika publicerad på sajten Tidskrift.nu , skriven av tidskriften Hjärnstorms redaktör Thomas Sjösvärd. Den som beskrivs som galen är Johan Lundberg, chefredaktör på Ax:son Johnsons tidning Axess.

Tidskrift.nu produceras av föreningen Tidskriftsverkstaden i Stockholm, med stöd av Kulturrådet. Två medlemmar av nättidningens redaktion sitter även i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifters styrelse, tillsammans med Johan Lundberg. Eller snarare satt. För nu väljer Johan Lundberg att lämna FSK.

- Det stämmer. Jag hoppar av eftersom delar av Tidskrift.nus redaktion sitter i samma styrelse som jag, säger Johan Lundberg

Han fortsätter:

- Vi ska också utreda om detta är åtalbart. Det här berör min person mer än mina åsikter.

Efter publiceringen av denna artikel kom följande mejl till Dagens Media:

"Ingen av FSK-styrelsens ledamöter sitter i Tidskrift.nu:s redaktion. Jag - som är anställd på FSK som koordinator och som sådan adjungerad FSKs styrelsemöten och inte någon ledamot - hjälper till med att förse Tidskrift.nu med rätt information i form av nyhetstips och länkar, samt lägger in nya tidskriftsuppgifter. Jag tar inga redaktionella beslut och har till denna vecka inte ens synts i redaktionsrutan. Bo Pettersson - som är en av Tidskrift.nu:s redaktörer - är valberedare i FSK.

Bästa hälsningar,Dan Abelin

Johan Lundberg:

- Jag beklagar om det kunnat framstå som att Dan och Bo är permanenta medlemmar av styrelsen, när de i själva verket fungerat som adjungerade medlemmar av densamma - Bo Pettersson innehar därtill den viktiga posten som valberedare i FSK. För mig förändrar detta dock väldigt lite i sak: jag finner det svårt att på sikt bedriva konstruktivt arbete med personer som jag inte kan lita på ett fundamentalt plan.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.