Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Attac-kupp gav helsida i DN

Publicerad: 12 april 2002, 07:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:16

Världsbankens och Internationella valutafondens (IMF) politik är ett stort misslyckande, stod att läsa på en helsida i onsdagens Dagens Nyheter. Vad läsarna inte fick veta var att skribenten och den enda intervjuade personen är medlemmar i Attac, som är starka motståndare till Världsbanken och IMF.


Dagens Nyheters reporter David Jonstad sitter i Attacs arbetsgrupp, enligt Attacs sajt. Där sitter även Johanna Sandahl som är den enda personen som intervjuats i artikeln. Dessa tycks vara de enda som haft tillgång till den rapport som helsidesartikeln i Dagens Nyheter bygger på.

Den namnlösa rapporten är en "offentlig utvärdering" gjord av ett stort "nätverk av organisationer" och Världsbanken och ska presenteras på ett "stort seminarium i Bryssel". Utifrån denna okända rapport bygger DN en graf där artikelförfattaren anges som källa.

- En helsida i DN, det hade f-n inte vi lyckats med, säger en pr-konsult, som vill vara anonym.

DN-artikeln, som citeras av Aftonbladets kulturredaktion, är ett underkännande av marknadsliberal politik. Att den publiceras helt oemotsagd och att journalisten och intervjupersonen jobbar för Attac har fått en del liberaler att gå i taket. Mattias Svensson, liberal och skribent i Nyliberalen, skräder inte orden i en krönika på sajten mediekritik.nu: "I praktiken har DN alltså upplåtit en helsides annonsplats åt Attac, en organisation bildad i syfte att införa nya skatter, regleringar och andra inskränkningar i människors ekonomiska frihet", skriver han.

Mats J Larsson, chef för DNs ekonomiredaktion, tycker att det finns två problem med publiceringen av artikeln.

- Det största problemet är att det är oklart vem som är avsändare till rapporten. Och journalisten borde med sin bakgrund ha avstått från att skriva artikeln.

Mats J Larsson säger att han inte kände till David Jonstads bakgrund i Attac.

- Han är praktikant här och jag kände inte till att han var medlem i Attac. Jag vet inte om han är medlem nu. Jag har sökt honom men inte pratat med honom ännu.

Mats J Larsson vill dock poängtera att DN inte backar för att skriva kritiska artiklar om Världsbanken.

- Den typen av åsikter måste komma fram. Ekonomijournalistiken i stort domineras annars av marknadsliberala krafter.

I dagens DN publiceras ytterligare en artikel som bygger på den kritiska rapporten. Den här gången preciseras dock avsändaren (ett nätverk kallat Saprin) och Världsbankens vice vd får komma till tals. Att den ursprungliga artikeln byggdes av och med folk med bakgrund i Attac framgår dock inte.

Efter den första publiceringen av denna artikel, ringer Mats J Larsson och berättar att David Jonstad lämnade Attacs arbetsgrupp 16 mars i år, men att han fortfarande är medlem i rörelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.