Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Astrid Lindgrens arvingar får rätt mot Villa Villekulla

Publicerad: 29 April 2008, 10:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

Ett flera år långt infekterat namnbråk mellan Astrid Lindgrens arvingar och hotell Villa Villekulla i Småland är över. Marknadsdomstolen förbjuder hotellet att snylta på Astrid Lindgrens romanfigur Pippi Långstrumps renommé.


Via bolaget Saltkråkan AB, äger Astrid lindgrens arvingar rättigheterna till hennes litterära produktion.

Som Dagens Media har berättat har de tidigare försökt sätta stopp för hotellets kommersiella exploatering av namnet Villa Villekulla, huset som Pippi Långstrump bor i tillsammans med Lilla Gubben och herr Nilsson, i Astrid Lindgrens sagovärld.

Hotell Villa Villekulla har använt namnet i marknadsföringen av sin verksamhet, som firmanamn, på skylten på huset, i annonsering och i korrespondens.

Enligt domen ska det i hotellet finnas tydliga kopplingar till Astrid Lindgrens verk och Pippi Långstrump. Det finns Pippi-tapeter i många rum och Pippi-dockor. Det finns också en bild i en annons av apan Herr Nilsson.

Marknadsdomstolen förbjuder nu hotellet, vid vite om 750.000 kronor, att använda namnet Villa Villekulla eller andra namn där Villa Villerkulla ingår. Villa Villekulla ska även betala Saltkråkans rättegångskostnader på 109.000 kronor plus ränta.

Domstolen konstaterar i sin dom att ägaren till hotellet har gjort sig skyldig till renommésnyltning och vilseledande av kommersiellt ursprung.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.