Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Aschberg nekas miljonavdrag

Publicerad: 19 Maj 2008, 10:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:48

Robert Aschberg, styrelseordförande i MTG-bolaget Strix, nekas avdrag på 7,2 miljoner kronor för att han 1998 lånade ut 19 miljoner kronor till den så kallade "Solvallakungen".


Robert Aschberg lånade ut 19 miljoner kronor till "Solvallakungen", Tore Ferdinand Pettersson, i utbyte mot uppgifter som skulle leda fram till "århundradets scoop".

- Han påstod att han satt på ett unikt bildmaterial, bandinspelningar och hemliga dokument - vars innehåll han beskrev detaljerat - som vid publicering skulle skaka om hela Sverige, har Robert Aschberg själv skrivit i Aftonbladet.

Men "Solvallakungen" gick bort och Robert Aschberg blev blåst på både pengarna och scoopet.

Eftersom han lånade ut pengarna för att få till en bra nyhet i egenskap av journalist tycker Robert Aschberg att lånet måste betraktas som en del av hans näringsverksamhet.

Det tycker inte kammarrätten i Stockholm, som avslår Robert Aschbergs överklagan av länsrättens tidigare dom.

"Kammarrätten finner vid en samlad bedömning av den skriftliga utredningen i målet och vad som framkommit vid den muntliga förhandlingen att Robert Aschberg inte har gjort sannolikt att /…/ lånen har haft samband med hans näringsverksamhet. Den aktuella fordran skall därför inte anses vara en tillgång i hans näringsverksamhet", skriver kammarrätten i sitt domskäl.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.