Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Annonsskojarna omsätter 500 miljoner kronor

Publicerad: 23 April 2008, 08:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

Annonsskojarna i Sverige omsätter en halv miljard kronor varje år. Trots polisanmälan fortsätter bedrägerierna. Nu vill Tina Jukas, redaktör för tidningen Blickpunkt Bygg & Fastighet, att fler ska anmäla för att sätta press på myndigheterna.


Tina Jukas har under fem års tid fått ta emot samtal från oroliga kunder. Detta för att en person har kopierat annonser ur Blickpunkt Bygg & Fastighet och sedan skickat fax till tidningens annonsörer med förfrågan om ytterligare annonsering i hans tidning, som han kallar Företagsguiden. Svarar inte kunden kommer en faktura på posten - för införande av en annons i en tidning som inte existerar.

- Många tror att det är vi. Han brukar skriva Tema Bygg & Fastighet på fakturorna, eller så säger han att han samarbetar med oss, säger Tina Jukas.

Hon har testat många metoder för att få stopp på Företagsguiden.

- Jag har ringt och sagt att han ska låta bli våra annonser, men han förnekar allt. Jag har ringt och utgett mig för att vara en potentiell kund ett flertal gånger och bett honom skicka en tidning. Men jag har inte fått någon för det finns ingen tidning såvitt jag vet. Jag har polisanmält men de säger att de inte kan göra något.

Hon fortsätter:

- Ibland handlar det om annonser som vi producerat själva, eller annonser som kunderna specialgjort bara för vår tidning. Det slår tillbaka på oss eftersom kunderna kan tro att vi lämnat ut deras annonser till andra, säger Tina Jukas.

Betalar inte kunderna fejkfakturorna kan det sluta illa.

- En av våra kunder fick till och med inkassokrav när de inte betalade, säger Tina Jukas.

En gång ska även personen bakom Företagsguiden ha ringt till en av Tina Juskas annonsörer och sagt att de kan stryka fakturan från Blickpunkt och att den riktiga fakturan, från Företagsguiden, skulle komma inom snar framtid.

Företagsguidens fakturor kommer från ett bolag som heter NetGroup Media AB, som står på svensk Handels svarta lista. År 2006 omsatte bolaget drygt 3 miljoner kronor. Personerna i NetGroups styrelse sitter även i styrelsen för Spartman AB, som har skulder på 1 miljon kronor och har försatts i konkurs. Även Spartman är svartlistat av Svensk Handel.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel känner till problemet. Störst skada vållar skojarna som ringer till kunderna och sluter telefonavtal.

- Vi försöker varna företagen i och med vår varningslista. Jag ser att besöksstatistiken ökar stadigt. Förhoppningsvis lär sig företagarna något om att inte bli lurade, säger han.

Vad kan ni göra?

- Vi har uppvaktat näringsdepartementet med framför allt två saker som vi tycker är viktiga: hur bindande ska ett telefonavtal vara och företagare ska inte kunna hotas med kronofogden av de här kriminella individerna. De använder det som metod och då blir företagarna rädda och betalar.

Vad fick ni för respons från regeringen?

- Den var bra. Maud Olofsson har gjort sig känd som en vän av småföretagare. Men därifrån till handling är det en bit. Dessutom finns det andra som inte vill slå ned på telefonavtal, som till exempel callcenterföretagen.

De jag talat med säger att en polisanmälan inte lett någonstans.

- Nej, men det gör det ju knappt om man anmäler mord i det här landet.

Dagens Media har sökt personen bakom Företagsguiden utan resultat.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.