Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Annie Wegelius försvarstal för SVT-personalen

Publicerad: 15 Januari 2009, 10:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Beslutet om Annie Wegelius upptaxering togs redan 15 december 2008. Först efter Dagens Medias avslöjande informerade hon SVT:s ledning.


- Det här rör bara mig som privatperson, jag har faktiskt inte funnit någon anledning att berätta det för min arbetsgivare, sa Annie Wegelius, när Dagens Media talade med henne i går kväll.

I morse skickades ett brev från Annie Wegelius ut på SVTs intranät där hon ger sin syn på de skattebekymmer som hon har hamnat i. Dagens Media publicerar här brevet i sin helhet:

"I dagens kvällstidningar kan man läsa rubriker om att jag utreds för skattefusk. Eftersom det inte föreligger något skattefusk och eftersom ett antal SVT medarbetare redan ställts inför journalisternas frågor och tvingats kommentera erbjuder jag här en kort redogörelse för vad som har hänt.

År 2002, såldes aktierna i bolaget Viviance (fd Kworld) och lades ned. Jag hade sedan länge lämnat bolaget men fick information om att min minoritetsandel var såld och att min andel skulle betalas ut 2006.

Det som inte framkommit i de artiklar som finns att tillgå idag är att jag i min deklaration redan 2003 angav att min aktieandel var såld och jag avsåg att deklarera för detta när den summa som skulle tillkomma mig var känd och utbetald.

Skatteverket informerade vare sig mig eller min skattekonsult som gjort mina deklarationer under många år vid detta tillfälle att det stred mot rådande skatteregler.

I brist på den kunskapen har jag levt i tron om att min hantering varit korrekt tills jag fick del av Skatteverkets beslut strax före jul. I detta beslut, som är en offentlig handling, kan man läsa att jag angivit denna försäljning redan 2003 vilket borde undanröja alla misstankar om medvetet fusk. De som hittills skrivit om detta har antingen inte brytt sig om att läsa det som står i beslutet eller medvetet inte tagit med att jag faktiskt informerat Skatteverket för då faller ju liksom själva storyn om att det kan föreligga ett medvetet uppsåt.

När jag i december fick del av Skatteverkets beslut gav jag omedelbart en fullmakt till min skattekonsult att tillsammans med Skatteverket reda ut vilket belopp som jag skall betala så att jag kan redovisa detta redan i 2007 års deklaration som inväntar denna korrekta summa.

Slutligen kan jag konstatera att inga av de av Skatteverket beslutade skatterna har förfallit till betalning och att jag med god marginal kommer att reglera den skatt som den pågående dialogen med Skatteverket kommer att resultera i."

I Skatteverkets beslut står visserligen att Annie Wegelius i sin deklaration för inkomståret 2002 har lämnat information om försäljningen av aktierna i Viviance.

Annie Wegelius skrev själv under punkten övriga upplysningar:

"Dessa är dock inte deklarerade då köpeskillingen blir känd o erhålls först år 2005".

Skatteverket konstaterar dock att Anne Wigelius senare inte har deklarerat försäljningen.

"Du har därefter vid efterkommande taxeringar (2004-2006) inte lämnat någon redovisning eller några sådana uppgifter i dina deklarationer om avyttring av andelarna i Viviance AB som skulle ha möjliggjort för Skatteverket att ta ställning till kapitalvinsten i fråga", skriver Skatteverket i sitt beslut.

Dessutom menar Skatteverket att köpeskillingen var känd och reglerad i avtalet redan vid försäljningen 2002, och därför skulle ha beskattats redan då:

"Skatteverket anser att köpeskillingen är till sitt belopp känd redan vid avtalstidpunkten till den del den framgår av avtalet.", skiver Skatteverket i sitt beslut.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.