Gå direkt till textinnehållet

Anna Settman: "Det var dags nu"

Om drygt två veckor gör Anna Settman sin sista dag som vd på Aftonbladet. För dagensmedia.se berättar hon om beslutet.

Anna Settman kom till Aftonbladet för drygt 19 år sedan och har haft en rad chefsroller på tidningen.

I dag informerade hon Aftonbladets medarbetare om att hon slutar.

– Ja, jag kände att det var dags nu. Under de senaste månaderna har det växt fram en känsla som säger att om jag ska göra något annat är det dags nu. Det är också en bra tid för mig att sluta, säger Anna Settman till dagensmedia.se.

Som vd för Aftonbladet har Anna Settman varit drivande i utvecklingen mot det digitala. Det är också den transformationen som hon säger sig vara mest stolt över under sina nära tjugo år på tidningen.

– Den här resan har mer eller mindre pågått sedan 1994 och har intensifierats sedan jag tog jobbet som vd. Jag har hela tiden varit väldigt tydlig med mitt uppdrag att förbereda för digitaliseringen och i år har vi högre annonsintäkter digitalt än i print. Det är det som jag är mest stolt över.

När du slutar tar Jan Helin över som publisher, vad tycker du om den lösningen?

– Att tillsätta den ledning som man tycker är bra är en fråga för styrelsen så egentligen ska jag inte uttala mig om det. Men Janne är en väldigt kunnig och kompetent person med stark Aftonbladet-kunskap.

Som vd var Anna Settman ansvarig för det sparpaket som tidningen lanserade förra året. Det var ett tufft, men nödvändigt beslut säger hon.

– Jag har varit helt övertygad om att vi har varit tvungna att ta de här stegen för att kunna följa vår strategi. Det känns väldigt bra att vi redan har gjort de delarna och att vi nu har den ekonomiska positionen framåt.

Vad Anna Settman ska göra härnäst vet hon inte.

– Jag vet faktiskt inte. Det känns väldigt spännande att ge sig ut i det okända och det ska bli kul att få ta mina erfarenheter från Aftonbladet vidare i näringslivet. Sedan får vi se i vilken roll det blir, men det finns mycket kul att göra.

Fortsätter du i samma bransch?

– Jag ska låta det vara öppet så länge som möjligt. Om man vet att man ska börja på något nytt börjar man snegla på det och för mig har det varit viktigt att jobba för Aftonbladet hela vägen fram, säger hon och fortsätter:

– Jag har varit på Aftonbladet i 19 år och det är inte något man lättvindigt avslutar. Det känns också ärligare och uppriktigare mot alla på Aftonbladet att de vet att de har en vd som är lika engagerad som förut.

Dante Thomsen

Publicerad 2012-05-14 08.53Uppdaterad 2015-12-06 14.22

Dela artikeln: