Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Andersch fick jättebonus baserad på bluffintäkterna

Publicerad: 4 Februari 2009, 10:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

Dagens Media kan avslöja att Erik Andersch, tidigare vd på Trigger och chef för McCanns satsning i Västsverige, fick en bonus på 2,8 miljoner kronor som baserades på de falska intäkterna i bokföringsskandalen. Men pengarna betalades snabbt tillbaka.


Som Dagens Media har berättat pågick bokföringsfifflet på McCanns byråer Trigger och Momentum under fyra års tid. En controller hade systematiskt blåst upp intäkter som inte finns.

Fusket, som uppdagades under våren 2008, har totalt kostat McCann 70 miljoner kronor.

Erik Andersch, som tillträdde som vd på Trigger vid årsskiftet 2006/2007, fick initialt en fet bonus som baserades på de falska intäkterna under 2007. Totalt uppgick Erik Andersch bonus till 2,8 miljoner kronor brutto.

- En bonus betalades ut till dåvarande vd:n Erik Andersch som han omedelbart återbetalade när felaktigheterna upptäcktes, säger Michael Storåkers, vd för McCann Nordic.

McCanns omfattande utredning av bokföringsskandalen har visat att endast controllern har haft kännedom om att intäkterna i bolagen har redovisats som större än vad de egentligen var.

Erik Andersch hade, enligt granskningen, ingen kännedom om fusket i bolaget.

- Det är viktigt att säga att en person är ansvarig och att inga pengar har försvunnit ut ur bolaget, har Michael Storåkers tidigare sagt till Dagens Media.

Erik Andersch, som nu har lämnat McCann, har dock inte haft tillräcklig kontroll över bolagets ekonomi, enligt Michael Storåkers.

- Vi har gjort en överenskommelse där vi ser att han inte har en framtid på McCann. Han var vd under en period på Trigger och har brustit i kontroll där. Sen finns det flera andra som också har varit chefer, men Erik har varit det under längst period.

Erik Andersch inkomst av tjänst uppgick under 2007 till drygt 1,5 miljoner kronor.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.