onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anders Ericson kritiserar F&Bs Superbrand-status

Publicerad: 29 september 2008, 08:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Sveriges Annonsörers vd, Anders Ericson, kallar varumärkesstudien Superbrands för "Antibrands" och hävdar att tävlingens kriterier är minst sagt luddiga. "Anders Ericson borde ta reda på fakta", säger Robert Scherman, vd för Superbrands.


HW

Henrik Widell


Den internationella varumärkesstudien Superbrands har för Danmark och Sveriges räkning, fram till förra året, skötts från Danmark. I år är första gången som Superbrands genomförs lokalt i Sverige. Google var enligt undersökningen det starkaste B2B-varumärket i Sverige.

I sin blogg riktar Anders Ericson kritik mot tävlingen och frågar sig vad som egentligen krävs för att bli ett Superbrand.

- Jag frågade en juryledamot hur vinnarna utsetts och fick svaret att de inte förstod själva. Sedan frågade jag en annan ledamot som satt för några år sedan och fick samma svar där. Många med mig känner viss tveksamhet kring den där tillställningen, säger Anders Ericson.

Robert Scherman, vd för Superbrands i Sverige, är upprörd över att Anders Ericson i egenskap av vd för Sveriges Annonsörer sprider tvivel kring Superbrands.

- Vi har ingen makt över listan. Sifo tar genom vår modell fram en bruttolista genom att intervjua beslutsfattare och makthavare vilka B2B-varumärken de anser vara starkast. Sedan är det vårt tillsatta råd som rankar varumärkena.

I rådet sitter bland andra Pia Grahn Brikell, vd för Sveriges Reklamförbund och kommunikationschefer från företag som Swedbank och Nokia. De får en bruttolista från Sifo på 400 företag som de sedan skärs ner till 300 företag som sedan rankas från 1-300.

- Jag frågar mig hur ett företag som Forsman & Bodenfors, som är ett relativt okänt varumärke utanför vår bransch kan komma före så många andra starka varumärken. Värderas alla parametrar lika? När det gäller varumärke borde kännedomsfaktorn spela en större roll, säger Anders Ericson.

Robert Scherman säger:

- Det är klart att man kan ha åsikter om vilka som sitter i rådet, men vi är stolta över dem som sitter där och anser att de har mycket god insikt i branschen.

För 70.000-80.000 kronor kan de företag som utsetts till Superbrands vara med i den årliga Superbrands-boken där företagets varumärkesresa beskrivs.

Anders Ericson frågar sig i sin blogg om man måste betala 70.000-80.000 kronor för att få vara med i boken. Något som Robert Scherman anser kan tolkas som att det går att köpa in sig i boken som om det vore vilken redaktionell annons som helst.

- Så är det förstås inte. Alla som uppnår superbrandstatus erbjuds möjligheten och många väljer att vara med eftersom det är ett bra sammanhang för dem att synas i. Fallstudierna i kombination med experttipsen ska fungera som inspiration.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev