Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Andarve anmäler Stampen till Konkurrensverket

Publicerad: 20 April 2007, 13:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:07

Skribenten och frilansfotografen Anders Andarve anmäler Stampens tidningsaffär som offentliggjordes idag till Konkurrensverket. Han anser att Stampen försöker skapa ett monopol för att kontrollera marknaden.


Anders Andarve skriver i sin anmälan:

"STAMPEN blir med detta köp/övertagande ensam på Västkusten - från Halmstad i söder till Norra Bohuslän. Detta är en olycklig utveckling inom media där en aktör övertar vinstdrivande verksamheter med "lånade" pengar(f.n. 1,6 miljarder) för att skapa ett monopol i eget syfte att kontrollera en marknad."

Han anser också att den samordnade marknaden för annonsörer riskerar att sätta konkurrensen ut spel.

"Annonsköpare får i och med detta enbart 1 prislista vilket ej är att anse som sund konkurrens inom ett verkamhetssegment. STAMPEN blir med detta köp/övertagande ensam på Västkusten - från Halmstad i söder till Norra Bohuslän."

- Jag gör det här för att handlingarna i den här affären ska bli offentliga. Det puttrar och pyser lite varstans och jag ska spräcka den här ballongen, säger Anders Andarve.

Varför är du så avogt inställd till Stampen?

- Jag vart utsedd till vd för ett av Stampens dotterbolag 2001, Kamerareportage. Där kom jag på en av bildredaktörerna med att förevisa bilder från Göteborgskravallerna för representanter för Säpo och polisen. Jag körde dem på porten och fick kort därefter sparken. Jag har fortfarande fem månaders lön innestående som Stampen vägrar betala ut. Det är så det fungerar där borta, och det är inte bara jag som drabbats av deras krumbukter.

Vad hoppas du ska bli resultatet av den här anmälningen?

- Som sagt jag ska sticka hål på ballongen. Stampen är ett hugskott utan motstycke i mediebranschen. Det finns inte ett medieföretag i Norden som är lika hårt belånade. Lånen börjar närma sig 2 miljarder och de har inga egna pengar. Ballongen spricker när som helst.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.