Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

AMS: Partifärg avgjorde inte valet av Storåkers

Publicerad: 3 Januari 2007, 04:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Avtalen med de befintliga reklambyråerna hade gått ut och AMS fick i all hast skaffa en reklambyrå som kunde leverera på två veckor när regeringes nystartsjobb-program skulle kommuniceras. Detta och inte partifärg avgjorde valet av Storåkers som reklambyrå för kampanjen.


AMS har reagerat på de artiklar Dagens Media har skrivit om hur myndigheten utan offentlig upphandling anlitade reklambyrån Storåkers, som också var moderaternas och alliansens reklambyrå under valet.

- Framförallt vill vi poängtera att Storåkers inte har fått något konto. Det är ett mycket väl avgränsat uppdrag. Och vi har inte kringgått lagen om offentlig upphandling. Om det är särskilt bråttom, går det handla upp genom förenklad upphandling, säger AMS informationschef Greta Svensson.

Den 11 december diariefördes regeringen uppdrag att informera om nystartsjobben, ett stöd till arbetsgivare som anställer personer som varit arbetslösa länge.

- Vi hade två veckor på oss. Reglerna började gälla från årsskiftet.

En orsak till den hastiga upphandlingen är att AMS inte har handlat upp en ny reklambyrå efter att ramavtalet med de två tidigare har upphört. Upphandlingen blir klar under årets första kvartal.

- Det är en lång process. Och vi har haft ett antal jurister som har alldeles för mycket att göra.

AMS valde bland ett tiotal byråer. Avgjorde var vana att jobba med information åt stora myndigheter och resurser till att komma i gång snabbt. Valet föll på Storåkers som kunde leverera och dessutom hade jobbat med Vägverket.

- Det hade lika gärna kunnat bli Forsman & Bodenfors, men de sitter i Göteborg, säger Greta Svensson.

Regeringen har anslagit tio miljoner till att informera om nystartsjobben. Storåkers jobbar löpande per timme åt AMS. Men hur mycket av anslaget som hamnar hos Storåkers är inte bestämt.

- Vi ska informera brett med andra myndigheter som migrationsverket, försäkringskassan och skatteverket. Jag håller det inte för otroligt att flera aktörer får plats.

Greta Svensson tycker att kritiken mot AMS om att myndigheten prioriterar moderaternas byrå är orättfärdig.

- Hade vi valt en byrå som jobbat med socialdemokraterna hade vi fått skäll för det. Expressen har i flera år misstänkliggjort oss för att sitta i socialdemokraternas knä. Vi behövde hitta en byrå som snabbt kunde agera och var tillräckligt stor. Det var inget hokuspokus eller någon partipolitik överhuvudtaget.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.