Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

AIK Fotboll bemötersågningen från Robert Laul

Publicerad: 24 April 2008, 12:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

Aftonbladets reporter Robert Laul hävdar att AIK fotboll skapar "ovärdiga arbetsförhållanden" för Sveriges sportjournalister.Sophie Josefsson, kommunikationschef AIK Fotboll, väljer nu att bemöta kritiken i Dagens Media.


Det var i en debattartikel i Journalistförbundets tidning Journalisten som Robert Laul gick ut och kritiserade de svenska fotbollsklubbarna.

Enligt Robert Laul blir klubbarna - med undantag för IFK Göteborg och Elfsborg - allt mer otillgängliga för medierna och de sportjournalister som försöker göra sitt jobb.

Aftonbladet-journalisten radar upp flera exempel på hur klubbarna försvårar fotbollsbevakningen. Bland annat vägrar Malmö, Hammarby och AIK lämna ut ett enda av spelarnas telefonnummer till medierna. Omklädningsrummen stängs för reportrarna, och spelare smiter ut bakvägen för att slippa svara på frågor.

Värst kritik får AIK Fotboll.

"AIK låter oss inte ens vänta utanför omklädningsrummet, vi är förvisade till en trång gång i Råsundas kulvert där vi trängs bakom ett rep under vad många anser ovärdiga arbetsförhållanden. AIK försvarar förändringen med att det handlar om spelarnas säkerhet men när jag ringde BRÅ låg antalet anmälningar om journalistattacker mot fotbollsspelare på noll även per 2007", skriver Robert Laul.

I en artikel i senaste numret av Journalisten får Robert Laul stöd av flera andra sportjournalister. Men AIK Fotbolls kommunikationschef Sophie Josefsson vägrar att bemöta kritiken i tidningen.

Nu säger hon till Dagens Media:

- Jag har inte kommenterat det där eftersom jag bara har varit på den här posten i tre och en halv månad. Därför känner jag mig inte så träffad.

- Men jag har läst vad mina kollegor, Jonas Riedel (Djurgården) och Urban Rybrink (Hammarby), har sagt och kan egentligen mest skriva under på vad de säger.

Känner du igen dig i kritiken som Robert Laul framför?

- Återigen, jag har inte varit med om när det gick från att vara öppna omklädningsrum till stängda omklädningsrum. Jag tycker att det känns konstigt att svara på frågor som inte gäller mig. Det gäller i så fall mina föregångare.

Ska du arbeta för att AIKs relation till journalisterna förbättras?

- Om jag ser utifrån min bakgrund och andra företags perspektiv så kan jag bara säga att alla fotbollsklubbar, spelare och ledare är väldigt öppna. Jag är snarare förvånad över att man är så pass öppen. Men, återigen, jag har inget nu- och då-perspektiv på fotbollen.

- Jag kommer att fortsätta att arbeta för att journalistkontakterna ska vara så bra som de kan vara. Jag tycker att vi har ganska bra kontakter idag, med stor öppenhet.

Så journalisterna gnäller i onödan?

- Det är det du som säger då. Det har jag inte sagt. Du ber mig tala om något som jag egentligen inte kan uttala mig om.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.