Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Aftonbladet slipper stora böterför Fritidsresor-samarbete

Publicerad: 2 Maj 2008, 10:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

Aftonbladet TV7 skulle få böta 50.000 kronor för att ha brutit mot reglerna i samband med ett samarbete med Fritidsresor. Nu ändrar kammarrätten bötesbeloppet till 7.000 kronor - eftersom Aftonbladet TV7 har dragit in så lite pengar.


Dagens Media har tidigare berättat att Aftonbladet TV7 fälldes för att ha stridit mot bestämmelserna om sändningsbeteckning, annonssignatur och otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Fällningarna kom av att resebolaget Fritidsresor sponsrade kanalens vädersändningar med en animerad film och berättarröst, tillsammans med företagets reklamlåt, Billy Pauls Your Song. Musiken hördes sedan i bakgrunden under hela väderpresentationen.

Granskningsnämnden ansåg att sponsringen och sändningen var integrerade med varandra och ansökte därför hos Länsrätten om att Aftonbladet TV skulle åläggas att betala en särskild avgift om 50.000 kronor.

Aftonbladet överklagade senare till kammarrätten, med hänvisning till Radio- och tv-lagen, som säger att den särskilda avgiften inte bör överstiga 10 procent av sändarens årsomsättning.

Aftonbladet TV bifogade i sin överklagan årsredovisningen för det aktuella året som visar att Aftonbladet TV sålde för 70.000 kronor och att avgiften därför borde sättas till högst 7.000 kronor.

Nu ger kammarrätten Aftonbladet rätt och sätter ner beloppet från 50.000 kronor till 7.000 kronor.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.