Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Aftonbladet plockar ned artikel efter misstänkt plagiat

Publicerad: 5 Januari 2009, 09:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

En artikel i Aftonbladet om tv-serien House var ett misstänkt plagiat från en amerikansk sajt. Nu är artikeln borttagen från webben och Aftonbladet har infört förtydliganden.


I lördagens Aftonbladet publicerades en artikel med rubriken "Steg för steg - så gör du en tv-succé". Texten går ut på att House, trots tittarframgångarna, är en serie som är uppbyggd efter en ganska enkel mall, avsnitt efter avsnitt. Aftonbladet tar läsaren igenom mallen steg för steg och förklarar "hur du också kan bli en prisbelönt manusförfattare".

Men på den amerikanska sajten Cracked.com finns en exakt likadan guide, något som inte framgår i Aftonbladets artikel. Nu gör tidningen en pudel och har idag, måndag, ett förtydligande både i papperstidningen och på webben, där man medger att Aftonbladet fått idén från Cracked.com.

"Precis som våra uppmärksamma läsare har påpekat borde detta givetvis ha framkommit i Nöjesbladets bearbetning av artikeln", skriver tf nyhetschefen Joacim Persson i förtydligandet.

Joacim Persson hänvisar alla frågor till Niklas Bodell, Aftonbladets informationschef.

- Det fanns en förlaga av artikeln som vi hämtat inspiration från och vi uppmärksammades igår på att vi inte gett sajten kredd. Det var en rewrite men vi missade att berätta det för läsarna, säger Niklas Bodell.

Artikeln är nu borttagen från webben.

- Det är inget ovanligt att vi publicerar och avpublicerar artiklar, det gör vi när vi är tveksamma till sanningshalten eller om det finns andra tveksamheter. För oss är det inget konstigt. Men nu hade vi missat att kredda och vi ska vara generösa med det, säger Niklas Bodell.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.