Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aftonbladet i dispyt med Turkiet

Publicerad: 17 maj 2002, 07:41
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:15

Aftonbladet har hamnat i onåd hos turkiska staten. På en karta över Turkiet som reseredaktionen publicerade markerades Kurdistan. Tilltaget har fått Turkiska Statens Turistbyrå att dra in planerad annonsering i tidningen.


- Det står den turkiska staten fritt att välja var de vill annonsera. Om de väljer bort Sveriges största resetidning må det vara deras beslut, säger Aftonbladets informationschef Olof Brundin.

Kartan publicerades i anslutning till en större resespecial om Turkiet. Publiceringen har väckt reaktioner från många håll. Dels har upprörda turkar hört av sig till tidningen. Frågan har också blivit omskriven i turkiska tidningar.

Dessutom har Turkiska Ambassaden brevledes kontaktat Aftonbladet för att informera om att det inte finns något som heter Kurdistan. Avsikten var också att förmå tidningen att rätta till sitt "misstag". Aftonbladet avser dock inte publicera en reviderad karta.

- Nej, det är en faktauppgift som är relevant, vi på Aftonbladet har svårt att se att vi har gjort fel.

Aftonbladets ståndpunkt har fått Turkiska Statens Turistbyrå att dra tillbaka två planerade annonser i tidningen.

Kurdistan är ett område som går över de fyra staterna Irak, Iran, Syrien och Turkiet. Området har aldrig blivit erkänt som egen stat av någon av länderna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev