Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Affärsvärlden och Swedbank i storbråk om "skitrapport"

Publicerad: 5 maj 2009, 13:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

Affärsvärldens kartläggning av Swedbanks satsning i Baltikum och uttrycket "skitrapport" i en webbartikel satte igång karusellen. "De har sagt upp kontakten med oss", säger chefredaktören Jon Åsberg.


I slutet av förra året gjorde Affärsvärlden en stor gransking av krisen i Swedbank och bankens riskfyllda satsningar i Baltikum. Inför publiceringen fick Swedbank chansen att kolla igenom dokumentet så att fakta och citat stämde.

- De hade otroligt mycket synpunkter på saker som vi skulle ändra och fixa. Men vi gav inte med oss för alla deras krav och de blev inte superglada, säger Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg.

De frostiga relationerna förvärrades ytterligare när Swedbanks delårsrapport i en ingress på Affärsvärldens webbplats beskrevs med uttrycket "skitresultat". Jon Åsberg blev då uppringd av bankens kommunikationsdirektör Thomas Backteman. I en tidningsartikel sammanfattar chefredaktören sedan samtalet:

"Thomas Backteman tog sig tid att ge Affärsvärlden skrivråd under vad som rimligen måste vara en av kvartalets stressigaste dagar. Var det av ren omsorg om svenska språket? Mer troligt är att samtalet visar hur hyperkänslig Swedbanks ledning är för minsta tillstymmelse till "dålig press"", skriver han i artikeln.

Enligt Jon Åsberg har nu Thomas Backteman meddelat att Swedbank säger upp kontakten med tidningen.

- Han såg ingen anledning att fortsätta ha kontakt. Jag tycker att det är lite överdrivet att säga att de inte kommer att tala med oss längre. Det är en mysko kommunikationsstrategi, säger Jon Åsberg.

Swedbanks kommunikationsdirektör menar att det hela är ett missförstånd.

- Vi hade ett samtal om formuleringen "skitrapport" och Jon refererade sedan till den diskussionen i en artikel. Då ringde jag upp igen och frågade vad han menade och vad han har för kunskap om hur mina arbetsdagar ser ut, säger Thomas Backteman.

- Det går inte att säga upp kontakten med tidningar. De sköter sitt jobb och vi sköter vårt jobb. Båda har viktiga roller att spela, säger han.

Linus Kannerberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev