Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Adaktusson vill att reklamkanaler ska få del av SVTs licenspengar

Publicerad: 5 Januari 2007, 08:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

SVT-profilen Lars Adaktusson som nu går till TV8 vill att även andra tv-kanaler än SVTs ska kunna ta del av tv-licenspengarna. "Den tid då public service var detsamma som Sveriges Television är förbi", skriver han på DN Debatt i dag. Dessutom skriver han att SVT har trovärdighetsproblem.


Lars Adaktusson anser att utbudet av kvalitativ journalistik i tv inte är tillräcklig och att fler tv-kanaler därför måste ges ekonomisk möjlighet att bidra till en förhöjd programkvalitet och opinionsbildning.

"Att slå vakt om public service och samtidigt hävda att allt samhällsstöd ska tillfalla ett enda företag är inte längre rimligt. Varför ska program som "Mäklarna" eller "Bingo Royal" finansieras av samhället medan "Finansnytt" och "Världen i Fokus" betalas av ett privat företag?", skriver Lars Adaktusson och föreslår att Sverige inför samma fondmodell som Danmark där samhället fördelar pengar till public service-program även i kommersiella kanaler.

Dessutom menar han att SVT har trovärdighetsproblem på grund av den organisatoriska kopplingen mellan public service-tv och partipolitiken, även om den inte har någon bäring på programverksamheten.

"Så länge Sveriges viktigaste medieföretag leds av politiskt utsedda styrelseledamöter kommer oberoendet att ifrågasättas - så länge landets statsminister kan utnämna en av sina personliga vänner och partikamrater till tv-styrelsens ordförande, får företaget leva med tillmälet "statstelevision".", skriver han.

Anne Parichart Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.