Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

A-com slår tillbaka mot DI

Publicerad: 21 Februari 2008, 10:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

I gårdagens Dagens Industri går krönikören Björn Wilke till hårt angrepp mot A-com och anklagar bolaget för att ha en struktur som missgynnar aktieägarna. Nu bemöter bolagets vd Fredrik Sandelin anklagelserna.


- Problemet med att skicka hjälp till afrikanska stater är att pengarna riskerar att hamna i fickan på någon president. Kungadömet A-com, reklamkonglomeratet på Stockholmsbörsens small cap-lista är därvidlag en lika märklig företeelse, skriver Björn Wilke.

A-com har flera byråer i nätverket som de endast är delägare i. Där delas vinsten med de olika byråernas andra delägare. Problemet är, enligt Björn Wilke, att de bolagen som A-com är delägare i tjänar mycket mer pengar än de helägda.

Resultatet blir att minoritetsägarna kammar hem feta vinster medan A-coms aktieägare går med förlust.

- De senaste tre och ett halvt åren har A-coms aktieägare haft en förlust på drygt 50 miljoner kronor, samtidigt har minoritetsdelägarna gjort vinster på 30 miljoner kronor, skriver han.

Han fortsätter:

- Den ledning och den styrelse som kokat ihop denna anrättning tillhör de bäst avlönade på börsen.

En av dem är A-coms vd Fredrik Sandelin.

- Vi har under flera år arbetet målmedvetet med att öka majoritetens andel av resultatet. Artikeln ger intrycket av att det är den nuvarande styrelsen och ledningen som har arbetat fram det här systemet. Det stämmer inte. Ingen av dem som sitter i styrelsen eller ledningen har gjort det. Tvärtom har vi arbetat för att förbättra strukturen.

De senaste åren har A-com förvärvat mediebyrån Bizkit, varumärkesbyrån Differ och den norska koncernen Spit.

- Alla de företagen äger vi till 100 procent. Vi har arbetat målmedvetet för att öka majoritetens andel av resultatet under flera år, säger A-coms vd Fredrik Sandelin.

Han säger dock att han delar Björn Wilkes kritik av minoritetens ägande "i sak".

- Men vi har gjort mycket för att förbättra situationen, vi ligger inte bakom den.

Fredrik Sandelin har varit vd sedan 2002.

- Sedan dess har rörelseresultatet förbättrats med ungefär 200 miljoner kronor, säger han.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.